Полша тръпне в очакване

| от |

Тази неделя двама покойни папи ще бъде канонизирани за светци: Йоан ХХIII и Йоан Павел II. Йоан Павел Втори, някогашният кардинал Войтила, е същинска икона за своите полски сънародници. Днес цяла Полша гледа към Рим, предава Дойче веле.

0,,17581723_401,00

Дългоочакваният миг наближава. В Краков, където полският папа е получил образованието си и по-късно става епископ, е инсталиран часовник, отмерващ времето до официалното му канонизиране като светец. От един специален автомат краковчани могат да си купят и моменти с лика на папата. Подготовката за голямото тържество върви с пълна пара. Цяла Полша тръпне в очакване. В неделя събитието ще бъде отбелязано с тържествени литургии, нощни молитви, концерти и изложби.

„За мен това е невероятно преживяване. В началото го наричах „епископ”, после „кардинал”, след това „Свети отче”. А съвсем скоро вече ще мога да го наричам „Светия Свети отец”” – вълнува се дългогодишният секретар и приятел на Йоан Павел Втори, днешният Краковски кардинал Станислав Дивиш, според когото канонизирането на папата за светец е важно събитие за всеки един католик.

Срещата с Бог и със Светеца

Откликът в полските медии е изцяло положителен. Очевидно поляците се гордеят със събитието. „Той е наш сънародник и ние сме много щастливи. Ще гледам церемонията по телевизията, както винаги съм гледал изявите на папа Йоан Павел Втори. И винаги съм бил на място по време на посещенията му в Полша,” обяснява възрастен човек, който си купува биография на папата в една краковска книжарница. Изборът на книги от и за полския папа е огромен. Краковският епископ Ян Зайонц смята, че това е съвсем правилно: „Трябва да се подготвим вътрешно. Същината на тази церемония е срещата с Бог и със Светеца, който ни чертае пътя към святостта и ни служи за пример.”

Освен литургиите, в няколко големи полски града на 27-ми април ще се проведат и други тържества. В Познан оперната звезда Пласидо Доминго ще изнесе концерт в памет на Йоан Павел Втори, като няколко от песните са композирани по стихове на покойния папа. Във Вроцлав трамваите и няколко обществени сгради – като Университетът и кметството – са украсени с цитати от Войтила. В Краков над стените на архиепископския дворец се прожектира мултимедийно шоу в три измерения. Кадрите напомнят за срещите на папата с млади хора, на който той особено държеше.

Важна тема е и ролята на папа Йоан Павел Втори в полската история. Изложбата „Папата и свободата” във Варшава документира ролята на Войтила в създаването на профсъюза „Солидарност” и в демонтирането на комунистическия режим. „Неговата значимост за нашата страна и за целия свят е огромна,” коментира една посетителка на изложбата, „въпреки това обаче той си остана един нормален и сърдечен човек.”

Поляците преоткриват „своя“ папа

Епископ Ян Зайонц, който и лично е познавал папата, смята, че неговото канонизиране не е изненада. „Изобщо не се съмнявам, че той е светец. Връзката му с Бог винаги е била дълбока, но в същото време той беше отворен и към хората. Точно това е святостта.” Вярно, мнозина не вярваха, че Йоан Павел Втори ще бъде канонизиран толкова бързо. Кардинал Дивиш говори за теологичнотго значение на тази канонизация. Според него тя ще даде на всички поляци възможността да преоткрият „своя” папа. „Бог ни праща пророци, които творят бъдещето. За нас е много важно да опознаем богатото му наследство и да си извадим от него правилните поуки,” казва Дивиш.

Йоан Павел Втори ще бъде канонизиран на 27-ми април от папа Франциск в рамките на тържествена литургия. Войтила ще бъде 31-ят поляк, обявен за католически светец.

 
 
Коментарите са изключени за Полша тръпне в очакване