Полша тръпне в очакване

| от |

Тази неделя двама покойни папи ще бъде канонизирани за светци: Йоан ХХIII и Йоан Павел II. Йоан Павел Втори, някогашният кардинал Войтила, е същинска икона за своите полски сънародници. Днес цяла Полша гледа към Рим, предава Дойче веле.

0,,17581723_401,00

Дългоочакваният миг наближава. В Краков, където полският папа е получил образованието си и по-късно става епископ, е инсталиран часовник, отмерващ времето до официалното му канонизиране като светец. От един специален автомат краковчани могат да си купят и моменти с лика на папата. Подготовката за голямото тържество върви с пълна пара. Цяла Полша тръпне в очакване. В неделя събитието ще бъде отбелязано с тържествени литургии, нощни молитви, концерти и изложби.

„За мен това е невероятно преживяване. В началото го наричах „епископ”, после „кардинал”, след това „Свети отче”. А съвсем скоро вече ще мога да го наричам „Светия Свети отец”” – вълнува се дългогодишният секретар и приятел на Йоан Павел Втори, днешният Краковски кардинал Станислав Дивиш, според когото канонизирането на папата за светец е важно събитие за всеки един католик.

Срещата с Бог и със Светеца

Откликът в полските медии е изцяло положителен. Очевидно поляците се гордеят със събитието. „Той е наш сънародник и ние сме много щастливи. Ще гледам церемонията по телевизията, както винаги съм гледал изявите на папа Йоан Павел Втори. И винаги съм бил на място по време на посещенията му в Полша,” обяснява възрастен човек, който си купува биография на папата в една краковска книжарница. Изборът на книги от и за полския папа е огромен. Краковският епископ Ян Зайонц смята, че това е съвсем правилно: „Трябва да се подготвим вътрешно. Същината на тази церемония е срещата с Бог и със Светеца, който ни чертае пътя към святостта и ни служи за пример.”

Освен литургиите, в няколко големи полски града на 27-ми април ще се проведат и други тържества. В Познан оперната звезда Пласидо Доминго ще изнесе концерт в памет на Йоан Павел Втори, като няколко от песните са композирани по стихове на покойния папа. Във Вроцлав трамваите и няколко обществени сгради – като Университетът и кметството – са украсени с цитати от Войтила. В Краков над стените на архиепископския дворец се прожектира мултимедийно шоу в три измерения. Кадрите напомнят за срещите на папата с млади хора, на който той особено държеше.

Важна тема е и ролята на папа Йоан Павел Втори в полската история. Изложбата „Папата и свободата” във Варшава документира ролята на Войтила в създаването на профсъюза „Солидарност” и в демонтирането на комунистическия режим. „Неговата значимост за нашата страна и за целия свят е огромна,” коментира една посетителка на изложбата, „въпреки това обаче той си остана един нормален и сърдечен човек.”

Поляците преоткриват „своя“ папа

Епископ Ян Зайонц, който и лично е познавал папата, смята, че неговото канонизиране не е изненада. „Изобщо не се съмнявам, че той е светец. Връзката му с Бог винаги е била дълбока, но в същото време той беше отворен и към хората. Точно това е святостта.” Вярно, мнозина не вярваха, че Йоан Павел Втори ще бъде канонизиран толкова бързо. Кардинал Дивиш говори за теологичнотго значение на тази канонизация. Според него тя ще даде на всички поляци възможността да преоткрият „своя” папа. „Бог ни праща пророци, които творят бъдещето. За нас е много важно да опознаем богатото му наследство и да си извадим от него правилните поуки,” казва Дивиш.

Йоан Павел Втори ще бъде канонизиран на 27-ми април от папа Франциск в рамките на тържествена литургия. Войтила ще бъде 31-ят поляк, обявен за католически светец.

 
 

Опитайте вкусове от четирите краища на света

| от chronicle.bg |

Празниците и добрата храна събират хора около масата. Именно затова в навечерието на коледните празници, ИКЕА предлага на посетителите си да опитат традиционни храни от Ирак, Непал, Сърбия и Ливан. На 10 декември Мулти Култи колектив гостува в магазина със специално кулинарно шоу.

Участници в събитието са четирима готвачи – емблематични представители на софийската гастрономична сцена, които ще представят кулинарното богатство на родните си страни.

Кулинарни умения ще демонстрира Фреди Бениамин от знаменития ресторант Ашурбанипал, който ще покаже магията на традиционната иракска кухня с топлото предястие самбусак – малки банички с вегетариански пълнеж, поднесени с ароматен черен чай.

Носителят на медал от прочутия конкурс „Скариада” в Лесковац – Майстор Даци от ресторант „Котилото“, ще демонстрира умения в приготвяне на традиционната сръбска скара, която ще допълни с любимата си разрядка урбанес.

Ливанецът с френско сладкарско образование Хани Таук от сладкарница Карамел.бг, ще демонстрира как се правят най-добрите в България хрупкави френски кроасани.

Главният шеф-готвач на ресторант Гуркха Гунджа Б. Чокхал ще ни пренесе в Непал с вкусна зеленчуковата хангама – парченца от ситно нарязани и запържени в дълбок тиган зеленчуци, овкусени с ароматни индийски подправки.

 
 

Рецепта за никулденски шаран

| от Chronicle.bg, по Webcafe.bg |

Днес празнуваме Никулден, празникът на свети Никола Мирликийски, покровител на моряците, рибарите и банкерите. По традиция на този ден се яде риба, имен ден празнуват Николай, Никола, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко.

Свети Николай е един от светците на ранната християнска църква, живял през трети век в Патара, днешна Мала Азия. Той е почитан и от православни, и от католици. Мощите му се пазят в италианския град Бари.

През целия си живот Свети Никола помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Яденето на риба на празника е свързано с Коледните пости, които забраняват ядене на месо, но разрешават рибата на празници и в някои по-леки дни от поста, както и заради връзката на свети Никола с морето и рибарите.

Според традицията се яде шаран във вид на рибник, но много хора предпочитат други риби, които да сложат на трапезата на празника.

По-случай празника ви предлагаме рецепта за приготвянето на шаран.

Необходими продукти:

1 шаран
200 гр. домати

За плънката:

2 глави лук
1 морков
1 целина
2 скилидки чесън
1/2 чаша ориз
150 грама стафиди, орехи
Девесил, розмарин, мащерка
Сол, черен пипер

Шаранът се почиства, измива и осолява.

Лукът и морковите се нарязват на ситно и се запържват до златисто, прибавя се почистеният ориз и подправките. Сместа се задушава с малко гореща вода. Шаранът се пълни с нея и се прихваща с клечки за зъби или се зашива с конец по стар тертип. Около рибата в тавата се поставят нарязаните на кубчета или смлени домати, овкусени със сол.

Поставете няколко резена лимон върху пълнения шаран и запечатайте с фолио. Пече се 2 часа във фурна на температура от 180 градуса.

Приятен апетит.

 
 

„Смъртоносен улов“ се завръща по Discovery Channel

| от chronicle.bg |

Популярната поредица на Discovery Channel – „Смъртоносен улов“ – се завръща с нови истории. Новият 15-и сезон на отличената с награда „Еми“ продукция е озаглавен „Дънджън Коув“, и можем да гледаме премиерата му на 13-и декември, вторник, от 20:00 ч.

Новите серии представят живота в Нюпорт, Орегон – едно от последните рибарски селища на ръба на опасното „Гробище на Пасифика“, разпростиращо се от Орегон до Британска Колумбия. Тук поколения ловци на раци и техните семейства рискуват всичко, за да изтръгнат прехраната си от морето. Хиляди плавателни съдове и животи са били изгубени в битка с морето, което го определя като мястото за най-смъртоносен комерсиален риболов в света. Орегонското крайбрежие гъмжи с морски обитатели, но и изненадва с лабиринт от плитчини и подводни течения.

Discovery Channel

„Смъртоносен улов: Дънджън Коув“ се качва на борда на корабите, които навигират сред бурните вълни и непредсказуеми условия в този участък на океана. Но какво означава това за онези, които остават на сушата? Поредицата показва живота на семействата, много от които живеят на това място от поколения. Всяка година има рибари, изгубени в коварните води, но семействата в Нюпорт понасят мъката, борейки се да запазят живо наследството на своя град.

Discovery Channel

Голяма част от героите, които ще видим в новия сезон, идват именно от семейства, в които поколения наред риболовът е служил за прехрана на фамилията и се е превърнал в традиция. Именно такава е историята на семейството на капитан Мики Редерфорд. Подобно на стотици рибари, Мики прави своите първи стъпки в занаята още като дете. Едва на 6 години той се сблъсква с рибарството, а на 21 вече управлява собствена лодка. 4 години след като напуска семейния бизнес поради несъгласия с баща си, Кени Рипка размисля и се връща обратно с ясната цел да докаже, че притежава необходимите качества, за да бъде част от семейния бизнес.

Ще успее ли новото поколение капитани да овладее морето въпреки проблемите, разяждащи флота му? Ще успеят ли героите на поредицата да съберат куража, който се изисква, за да станат легенди? Предстои да видим в новите епизоди.

 
 

Turkish Airlines спечели награда за своя рекламна кампания

| от CHR Aero |

Turkish Airlines бе наградена с Gold Epica награда за своята кампания “Batman v. Superman”.

В блокбъстъра “Batman v. Superman” авиокомпанията прави поява със свой Boeing 777.

Идеята на рекламата е, че Turkish Airlines изпълнява полет между двата измислени града във филма- Готъм Сити и Метрополис.

Освен участие в самия филм, авиокомпанията предостави различни възможности на своите пътници да се запознаят с него, както и да надникнат в света на супергероите.

Авиокомпанията беше наградена в категория „Product & Brand Integration”, като тази кампания доведе до над 30 милиона гледания на рекламата в YouTube, както и над 125 милиона „media impressions”.

Epica Awards е основана през 1987 като това е единствената награда, която се определя от журналисти свързани с маркетинг и комуникационни заглавия.