Полша се забърка в „подялбата“ на Украйна

| от |

Председателят на полския парламент Радослав Шикорски забърка себе си и Полша в тежък дипломатически и политически скандал с Русия заради свое изявление пред американско издание.

През 2008 г. тогава в ролята си на премиер на Русия Владимир Путин е предложил на Полша да си поделят Украйна, защото тя е била изкуствено създадена държава. Това разкритие, което се прие във Варшава като сензация, направи председателят на полския парламент Радослав Шикорски пред американското списание „Политико“.

По онова време той придружава премиера на Полша Доналд Туск в Москва. „Това бе първото нещо, което Путин каза на премиера Туск в Москва. Той му каза, че Украйна е изкуствено творение и че град Лвов принадлежи на Полша. Защо заедно да не решим този въпрос. Туск нищо не каза, защото знаеше, че го записват“, разкрива Шикорски.

Веднага след като това интервю излезе от полските медии, той заяви, че интервюто не е било разрешено и че американският журналист погрешно е интерпретирал неговите думи. „Някои мои думи бяха лошо интерпретирани. Потвърждавам, че Полша не е участвала в анексиране на територии. Потвърждавам, че Путин говори публично за Украйна като изкуствено творение по време на срещата на НАТО в Букурещ през 2008 г.“, написа Шикорски в Туитър.

Полското външно министерство отказа да коментира публикацията, а премиерът Ева Копач каза, че не може да прави изявление преди да е прочела интервюто. Съветник на полския президент Бронислав Комаровски Томаш Наленч изрази своето учудване и подчерта, че не вярва Шикорски да е казвал подобно нещо. „Имам достатъчно голямо въображение да си представя, че Путин е казал това на шега през 2008. Трудно мога да повярвам, че това изявление не е било използвано на момента, а бившият външен министър Шикорски се сеща за него чак сега през 2014 г. Твърде сензационно звучи, за да е истина“, каза Наленч пред полската държавна телевизия. Той предупреди, че ако изказването на Шикорски е точно, тогава той ще изпадне в много трудна ситуация. Наленч не смята, че Шикорски доброволно се е изправил на стола прав, завързал си е очите и си е надянал сам примката на врата, само е чакал някой да му ритне стола под краката.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков определи публикацията като пълна безсмислица. Не познавам в подробности работата на това издание, но в общи линии тази публикация ми прилича на пълна безсмислица.

В Средните векове на територията на днешна Украйна е съществувала Киевска Рус – първата държава на източните славяни, по-късно тя се разпада на малки княжества, които стават лесна плячка първо на монголските завоеватели, а след това на Полско-литовското кралство. Реч Посполита остава господар на тези територии, на които днес се простира Западна и Централна Украйна, почти до средата на 17 век. От това време постепенно инициативата преминава в ръцете на Москва. Руснаци и украинци решават да се обединят и постепенно до средата на 18 век по-голямата част от териториите на съвременна Украйна стават руски. От втората половина на 18 век Източна Украйна и нейният елит вече е русуфициран и активно е включен в управлението на Руската империя, особено добре той е представен по върховете при Екатерина Велика /1762-1794 г./. Тук трябва дебело да се подчертае, че днешна Югоизточна Украйна, т.е. Донецк, Луганск и Крим никога по никакъв начин преди идването на болшевишката диктатура не са били част от Украйна. Тези територии са освободени от руснаците в хода на няколко войни от края на 17 до края на 18 век.

През втората половина на 18 век от някогашното могъщо полско кралство е останало бледен спомен. Страната става обект на три раздела от по-силните си съседи Руската империя на Екатерина Велика, нейният най-верен сателит в Европа /поне до идването на Бисмарк през втората половина на 19 век/– Прусия на Фридрих Велики и Австрийската империя на просветените владетели Мария-Терезия и Йосиф Втори.

Полската държава отново възкръсва за кратко по времето на Наполеон като Варшавско херцогство, но след неговото поражение, на Виенски конгрес /1814-1815/ по-голямата част от полските територии са обединени под скиптъра на Александър Първи /1801-1825/ като Царство Полско със своя Конституция. Тук трябва дебело да се подчертае, че спрямо полския елит не са осъществени никакви преследвания. Нещо повече полската шляхта е включена на равни права с руснаците и немците в управлението на многонационалната Руска империя. Полската шляхта до 60-те години на 19 век запазва всичките си права и продължава да угнетява населението на днешна Западна Украйна, което е закрепостено към полските си господари. Почти целия 19 век територията на днешна Западна и Централна Украйна е арена на културен и политически сблъсък за разширяване на влиянието между руснаци и поляци. Това противоборство за влияние над Украйна продължава под различни форми и с различна интензивност и в най-новата история. Неговата основна черта е, че икономически и политически по-слабата Полша се опитва да направи всичко възможно, за да отнеме инициативата на своя многократно по-могъщ противник Русия. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Полша се забърка в „подялбата“ на Украйна