Полицай: Арестуваме бежанците незаконно

| от chronicle.bg |

„Масово се налага да арестуваме бежанци без присъствието на преводач по време на задръжането. Това е погазване на закона и на техните права”.

Това разкри младши инспекторът Владимир Алексиев, който вече 8 години води борба срещу неуредиците в МВР. Полицаят от Трето РПУ твърди, че при задържането на чужденци без документи униформените разчитат единствено на имената, които им дават бежанците, но не се извършва незабавна проверка дали те са истински. „Пишем имената, които ни казва бежанеца, задържаме го и му даваме документ с тези имена, които не знаем дали са истински. Това е парадокс. Освен това нямаме информация какво е здравословното състояние на всеки от чужденците и ако нещо се случи в килията с тези хора ние носим отговорност.“

Полицаите негодуват и че се налага да имат контакт с лица от рисков контингент без да разполагат с латексови ръкавици, които да гарантират здравето им.

В петък младши инспектор Владимир Алексиев разпространи снимки, на които се вижда окаяното състояние на служебните полицейски коли. Те са потрошени и се налагало униформените да събират пари помежду си за ремонта им. Освен това аптечките в автомобилите не били заредени добре. „Вече съм изпратил искания до МВР и СДВР за съдействие, но до момента нямам отговор. Няма да се откажа. До сега съм спечелил на 20 дела срещу МВР”, категоричен е младши инспекторът.

От СДВР увериха, че ще извършат проверка по случая.

 
 
Коментарите са изключени за Полицай: Арестуваме бежанците незаконно