Полицаите заплашват с протести заради бюджета

| от chronicle.bg |


Полицейският синдикат „Сигурност“ заплаши с протести и блокада на пътища. Причината е заложеното в Бюджет за 2016 г. предложение за намаляване на заплатите и на обезщетенията на служителите на МВР.

Според синдиката намерението на Горанов да ореже заплатите в силовото ведомство през Закон за държавния бюджет е внесено „зад гърба на всички министри и на министър-председателя г-н Бойко Борисов, както и без знанието на заинтересованите организации в МВР в нарушение на всички законови и морални правила“.

„Категорично настояваме да се отмени параграф 10 от Допълнителните разпоредби на проекта за Закон за държавния бюджет, съдържащ безумното предложение възнагражденията на служителите на МВР да бъдат намалени с над 40% месечно, както и да се премахват вече постигнати социални придобивки“, пише полицейската организация в свое становище, разпратено до медиите.

Финансовият министър Владислав Горанов предвижда само пътните полицаи и тези, които работят на терен да имат право да се пенсионират с бонуси и 20 заплати. Според него МВР трябва да въведе тези промени, ако иска да получи исканите 21 милиони лева за обезщетения на пенсионирани служители.

По-рано Горанов поиска актуализация на Бюджет 2015, като сред мотивите бяха завишените разходи за обществения при пенсиониране на служителите в сектор „сигурност“.

 
 
Коментарите са изключени за Полицаите заплашват с протести заради бюджета