Политолози: Клинтън ще се нуждае от всяка подкрепа за изборите

| от |

Американските демократи виждат бившия държавен секретар Хилари Клинтън като най-силният възможен кандидат на партията в президентските избори през 2016 г., според експерти, интервюирани от РИА „Новости“.

Те отбелязват, че Демократическата партия стремглаво губи симпатиите на избирателите. При тези условия според експертите Клинтън се нуждае от голяма подкрепа, включително тази на сегашния президент Барак Обама, който тя самата яростно критикува. Обама не вижда кой друг може да бъде по-силен от Клинтън на предстоящите президентски избори, поне в политическо отношение.

В интервю пред американската телевизия Ей Би Си той заяви, че бившият държавен секретар „може да стане прекрасен президент“. Обама нарече Клинтън „конкурентоспособен кандидат с прекрасно бъдеще“.

През октомври беше съобщено, че Клинтън ще вземе окончателно решение за евентуалното си участие на изборите в началото на следващата година.

„Няма нищо неочаквано в подкрепата на Обама. Ясно е, че демократите вече мислят за следващата избирателна кампания, а становището на Обама за силния кандидат Клинтън се споделя не само от него, но и от 80% от демократите в САЩ“, обясни политологът Вячеслав Никонов. Според него Клинтън наистина е с голяма преднина сред кандидатите на Демократическата партия.

Според заместник-декана на Факултета по световна икономика и политика Андрей Суздалцев Обама пренебрегва факта, че сред демократите, с изключение на Клинтън, няма известни личности, които да провлекат вниманието на избирателите. „Наред с другите неща, двамата имат и сходна външнополитическа програма“, добави експертът.

Говорейки за критиките на Клинтън към Обама, Никонов обясни, че в американската политика критиките в една политическа партия е нормално явление. „Обама критикуваше Клинтън по време на президентската кампания през 2008 г., в която той я победи. Но днес, тя би се възползвала от непопулярността на Обама и именно поради тази причина го критикува“, отбеляза политологът.

Според анализаторите за бившия държавен секретар сега е важна всяка подкрепа. „Демократите наистина се страхуват да не загубят Белия дом, защото последните избори в Сената и Конгреса показаха, че те губят симпатиите на американския електорат.

Данните показват, че 40% от американците подкрепят Обама. Според анализаторите изказванията на държавния глава, че Клинтън е достоен кандидат са ясен сигнал, че тя все пак ще влезе в борбата за президентското кресло през 2016 г./РИА „Новости“, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Политолози: Клинтън ще се нуждае от всяка подкрепа за изборите