„Политическа коректност” на Прага отново изненада всички…

| от |

Late South African president Nelson Mandela death mourning

Поредната скандална новина дойде от Прага. Премиерът Иржи Руснок в разговор с министъра на отбраната Властимил Пицек, без да знае, че микрофонът е включен, призна своето искрено нежелание да отиде на погребението на Нелсън Мандела.

Да говори за първия чернокож президент на Южна Африка – един истински символ на демокрацията, с изразите, които си позволи Руснок, не би говорил и обикновен чех само от съображения за нормално човешко приличие.

В световната преса широко се коментира поредната срамна ситуация в Прага. А в Русия, много хора са озадачени, казва Гласът на Русия. Какво се случва с Чехия, която в новата история се позиционира като един последователен поддръжник на демокрацията и правата на човека? Именно такава висока летва, изглеждаше, че е задал на чешката политика президентът Вацлав Хавел.

През 1992 г. тогава още ръководител на обединената държава на чехи и словаци, той прие в Пражкия замък Нелсън Мандела. Между политиците възникнаха наистина топли, приятелски отношения, защото по някакъв начин те споделят обща съдба: и двамата, борейки се срещу режима, са били хвърлени в затвора. На следващата година, след срещата в Прага, Нелсън Мандела получи Нобелова награда за мир, а Вацлав Хавел, помагайки за мирния развод на Чехословакия бе избран за президент на Чехия.

Казват, че политиката е мръсна, цинична работа. Ако това е правило, то се потвърждава от изключенията. Такива изключения, несъмнено, са Томаш Гарик Масарик, Андрей Сахаров, Вацлав Хавел, Нелсън Мандела. И това съвсем не е пълния списък. Никой, разбира се, не очаква днес от лидерите на 100% да спазват нравственото ниво на което са се намирали тези гиганти на световната политика. Но да говориш лоши работи и да съжаляваш, че трябва да отидеш на погребението на Нелсън Мандела – „ето и Мандела умря!” – съвсем не съответства на облика на ръководител на чешкото правителство. Изглежда, неслучайно, през август долната камара на чешкия парламент дори се саморазпусна, само за да не окаже доверие на служебното правителство начело с Иржи Руснок.

А последният все пак избегна (дали заради на скандала?) тъжната за него участ да отиде в Южна Африка. Според представител на Министерството на външните работи на Чехия, на погребението на Нелсън Мандела в понеделник ще отиде министърът на външните работи Ян Кохоут.

 
 
Коментарите са изключени за „Политическа коректност” на Прага отново изненада всички…