Покосени от пестициди

| от |

Американските биотехнологии превърнаха Аржентина в третия по големина производител на соя в света, но прекомерното използване на химикали, взема своя данък – здравето на хората.

Асошиейтед прес документира десетки случаи в цялата страна, в които отровите се прилагат по начини, които не са предвидени от производителите и са забранени от законa. Фермери смесват химикалите без предпазни средства, селяните съхраняват вода в контейнери за пестициди, които трябва да бъдат унищожени, а когато се пръска, химикали влизат в училищата и домовете на хората. Лекарите предупреждават, че спираловидно растящото използване на пестициди вероятно е причината за повишаването на здравните проблеми на близо 12 милиона души, които живеят в огромните фермерски пояси на Южна Америка.

В Санта Фе, например, процентът на заболявания от рак е от два до четири пъти по-висок от средния за страната. В града Чако аномалиите при новородените за последното десетилетие, след въвеждането на биотехнологиите са нараснали с четири пъти.

Д-р Медардо Авила Васкес, педиатър и неонатолог, както и един от основателите на организацията „Лекари в пръсканите градове“, казва, че промяната на това как се отглеждат земеделските продукти е довела до промяна в профила на заболяванията . „От доста здрава популация стигаме до такава, която има висок процент на рак, вродени дефекти и рядко виждани заболявания „

Друг голям проблем е, че вредителите развиват имунитет на пестициди. Така че ако някой хербицид е по принцип ефикасен, фермерите са принудени да увеличават неговата концентрация и да добавят много токсични отрови, като 2,4,D, който армията на САЩ е използвала в операцията на обезлестяване на джунглите по време на войната във Виетнам.

И въпреки че властите се опитват да наложат контрол и да покажат опасностите от използването на токсичната химия извън селскостопанските райони, тези предупреждения се игнорира . Фабиан Томас, например, никога не е обучаван как да работят с пестициди, а неговата задача в продължение на три години е била да пълни дюзите с течност, колкото е възможно по-бързо, въпреки че често означавало, да бъде потопен целият в отровния химикал. Сега той е на 47 години и е подвижен скелет, болен от полиневропатия и се придвижва трудно. Протестите на екоорганизациите също не помагат – през януари Оскар Ди Винченси спира обработката на земеделска площ близо до къщата на негов приятел близо до град Алберто. Според съдебното решение пръскането е забранено в радиус от 1 километър но тракториста просто игнорира забраната и пръска с пестициди

Привържениците на биотехнологиите твърдят, че пряката връзка между намаленото здраве и пестициди не може да се докаже. За тях изглежда е по-важно, че за тон соя могат да получат 500 долара – заради това, земеделските производители садят навсякъде, пренебрегвайки законите и препоръките на производителите, а пръскането и без предупреждение и във ветровито време вече е нещо нормално. Не са и изолирани случаите когато се пръска и в близост до училища. В един регион 18 училища са били в подобна ситуация, при която от пръскането са паднали 11 човека . Хората дори пазят умрели зайци и птици, надявайки се, че някой ще ги тестват, и ще види, че са били пряко засегнати от използването на пестициди. До тогава, броят на случаите като този на Томас само ще се растат.

 
 
Коментарите са изключени за Покосени от пестициди