Поколението „Еразъм“ поема външата политика на ЕС

| от |

Италианката Федерика Могерини, която бе назначена за ръководителка на европейската дипломация, е представителка на това, което младият италиански премиер Матео Ренци нарича изгряващото „поколение на Еразъм“.

41-годишната бивша външна министърка представлява онази Европа, към която се стреми Италия – отворена, „на ти“ с интернет, по-близо до младите хора и разчитаща повече на общите ценности отколкото на националните особености.

Първоначално нейната кандидатура се натъкна на трудности заради критиките от страните в Източна Европа, които я обвиняваха както заради липсата й на опит, така и заради твърде близките й отношения с Москва – ключов момент заради украинския конфликт.

Но внимателното лобиране на Ренци отслаби възраженията, Рим подкрепи по-твърдите санкции срещу Москва, въпреки че тя е сред основните търговски партньори на Италия.

Френският президент Франсоа Оланд похвали Могерини като „добра кандидатура“, не само защото тя е социал-демократка: „Тя е млада, но вече има опит“.

Могерини е една от най-младите представителки в силно младежки кабинет на Ренци, след като негова лявоцентристка Демократична партия пое властта през февруари.

Нейното назначаване изненада всички, включително президента Джордо Наполитано (бивш комунист, а сега социалист), който се усъмни в правилността такъв човек да замени далеч по-опитната Ева Бонино.

Но отношенията на Могерини с Ренци не винаги са били идеални. В свой туит от 2012 г., който впоследствие изтри, Могерини каза, че изгряващият ляв лидер, който тогава бе кмет на Флоренция и без никакъв опит на национално равнище, „трябва още да учи много за външната политика, аз мисля, че той няма да издържи изпита“.

С малък опит, но въоръжена с голяма доза увереност в себе си, Могерини се впусна в пътувания в чужбина през последните дни, включително на такива горещи места като Русия, Израел и Палестинските територии. Тя се обяви за интегрирането на повече балкански държави в ЕС, срещна се с държавния секретар на Ватикана Пиетро Паролин и проведе разговори в Москва и Киев с президентите на Русия и Украйна за конфликта в източна Украйна.

Могерини е родена в Рим през 1973 г. и на 10-година възраст губи баща си, който е филмов дизайнер. Учи в Рим, където завършва политически науки в университета „Ла Сапиенца“. Дипломната й работа е посветена на исляма и политиката и е част от програмата „Еразъм“ на разменни начала с Франция.

Могерини влиза в политиката в началото на 90-те години и участва в кампании срещу расизма и ксенофобията, включително в проекта на Съвета на Европа „Всички са различни и всички са равни“.

Тя бе вицепрезидентка на Европейския младежки форум и член на Ecosy, групата на младите европейски социалисти.

В Демократичната партия тя отговаря за външната политика и оглавяваше отдела й за отношенията с Европа.

В нейния блог www.blogmog.it се казва, че тя говори добре английски и френски, както и малко испански. Тя е активна в Туитър и Фейсбук.

Могерини е семейна с две деца. Обича да пътува и да чете, особено детективски новели. /АФП, БГНЕС