Похитителите явно са причаквали Сотлоф

| от |

Ново кърваво престъпление шокира света. Терористите от „Ислямска държава“ пуснаха в интернет видео, което показва обезглавяването на американския журналист Стивън Сотлоф. Убийците явно са знаели за идването му, пише Дойче веле.

Джихадистите от „Ислямска държава“ явно са убили още един американски заложник. По данни на американската фирма SITE, която наблюдава ислямистките сайтове в интернет, екстремистите са поствали видео, което показва обезглавяването на 31-годишния американски репортер Стивън Сотлоф. Във видеото със заглавие „Второ послание към Америка“ джихадистите предупреждават и другите държави да не сътрудничат на САЩ в операциите им срещу „Ислямска държава“. Британският премиер Дейвид Камерън окачестви убийството като „крайно отвратителен и достоен за презрение акт“.

Силен афинитет към ислямския свят

Репортетът на свободна практика Стивън Сотлоф беше отвлечен през август 2013 година в Сирия. В показаното в интернет видео Сотлоф е облечен в оранжева дреха, подобна на онези, които носят затворниците в Гуантанамо. Той е коленичил до маскиран мъж, въоръжен с нож. След обезглавяването, джихадистът заплашва да убие и следващ заложник, този път – британец. Тук явно става дума за Дейвид Хейнс, който бе похитен в Сирия, близо до бежански лагер до турската граница. Той е сред немалкото британски граждани, които са държани като заложници от „Ислямска държава“.

Стивън Сотлоф в продължение на дълги годrни изпраща информации за политическото развитие на Близкия изток. Той пише за списание „Time“, за вестниците „Christian Science Monitor“ и „World Affairs Journal“. Вестник „New York Times“ информира, писа, позовавайки се на приятели на убития, че Сотлоф говорел добре арабски и изпитвал големи симпатии към ислямския свят.

Апелът на майката

Една седмица преди зверското убийство, майката на Стивън Сотлоф се обърна с емоционално видеообръщение към евентуалните похитители на сина й. Шърли Сотлоф се обърна директно към лидера на ислямистите Абу Бакр ал Багдади с горещата молба да освободи сина й. Във видеото тя го нарича „халиф“ и го призовава да го помилва по мюсюлмански обичай.

Преди това групировката „Ислямска държава“ публикува видеоклип, показващ обезглавяването на другия американски журналист – Джеймс Фоули. В него ислямистите заплашват, че ще убият и Сотлоф, ако САЩ не прекратят въздушните удари срещу позиции на групировката в Северен Ирак. Британските тайни служби успяха да идентифицират убиеца от видеото – става дума за един 23-годишен лондончанин.

Сотлоф не е бил неподготвен

Стивън Сотлоф е похитен на 4 август 2013 година. „Има ли някой време за една бира, че днес няма да мога да премина в Сирия“, пише той в интернет предишната вечер. По това време той се намира край турско-сирийската граница и има намерение на следващия ден да пътува до Алепо. 31-годишният журналист дълго се подготвя за това опасно пътуване. Консултира се с колеги, завърнали си от Сирия. Пита ги къде е безопасно да се нощува, на кого би могъл да се доверява и дали се нуждае от въоръжена охрана. Всички предохранителни мерки обаче се оказват недостатъчни. Сотлоф е похитен от маскирани мъже, които явно са го очаквали.

Четиримата въоръжени спътници на Сотлоф не успяват да се противопоставят на маскираните нападатели: „Те бяха толкова много и все с автомати“, разказва шофьорът Самир. „Ако бяхме оказали съпротива, щяха да направят колата на решето и да ни избият до един“, казва той. Похитителите отвличат шофьора Самир и тримата придружители на журналиста, но по-късно ги освобождават. Стивън Сотлоф е закаран в един затвор в Алепо. По-късно е преместен в столицата на провинцията Рака, където се намира и главната база на „Ислямска държава“. Самир заминава за Турция и се връща едва след като бойците от „Ислямска държава“ са изтласкани от региона на Алепо. Научавайки за убийството на Стивън, казва: „О, господи! Какви изверги!“

 
 
Коментарите са изключени за Похитителите явно са причаквали Сотлоф