Похитените френски журналисти преди 10 месеца в Сирия, са се завърнали

| от |

Associated Press съобщи, че четиримата френски журналисти, които бяха попаднали в плен преди около 10 месеца в Сирия, са се завърнали невредими днес, на 20-ти април. Посрещнати са на военното летище Вилакобли до Париж от сътрудници на радиостанция Europe 1.

pic_dbfc4d71bd1b73501eb74389f02cbc26

Дидие Франсуа (Didier Francois), Едуард Елиас (Edouard Elias), фотографа-фрийленсър Пиер Торес (Pierre Torres) и репортера на списание „Le Point“ Никола Енен (Nicolas Henin) са докарани с въртолет от една от базите на северна Франция, където пък преди това са кацнаха със специален полет от Турция.

Четиримата френски журналисти бяха намерени в събота на ничия земя на турско-сирийската граница, със завързани очи и ръце. Те бяха похитени от неизвестни през юни миналата година в района на град Алепо, Сирия, където са отразявали въоръжения конфликт между бунтовниците и правителствените войски.

Официално, от тогава и досега, нито една от действащите на територията на Сирия радикални групировки не е поела отговорност за отвличането. Единствено, действащия като преводач Хусам Ал-Ахмад е разказал пред Associated Press, че най-вероятно зад похищението са сунитската групировка „Ислямска държава Ирак и Левант“.

Президента на Франция Франсуа Оланд също е посрещнал освободената четворка и е заявил, че тяхното освобождение е станало огромна радост за близките им и повод за гордост за цялата страна. Оланд е благодарил на Анкара и турските власти като цяло за оказаната помощ за завръщането журналистите.

 
 
Коментарите са изключени за Похитените френски журналисти преди 10 месеца в Сирия, са се завърнали