Подробностите по санкциите на ЕС срещу Русия бяха обнародвани

| от |

Vladimir-Putin-1Държавите от ЕС съгласуваха проект за санкции срещу Русия. Ако в понеделник министрите на външните работи на ЕС одобрят проекта, това ще бъдат първите европейски санкции срещу Русия от разпадането на СССР досега, което ще бъде знак за сериозно изостряне на отношенията между Изтока и Запада, предаде Фокус. В проекта са подробно описани ограничителни мерки, които ще бъдат приети срещу Москва, ако тя не промени политиката си спрямо Крим и не започне преговори с международните посредници за разрешаване на кризата в Украйна.

Мерките са били координирани със Съединените щати, Швейцария, Турция, Япония и Канада, за да може да се гарантира, че „мрежата от санкции“ е възможно по-тясна и ефективна.

„Държавите членки трябва да предприемат съответните мерки, за да предотвратят влизането или преминаването през териториите си на хора, отговорни за действия, които застрашават териториалната цялост, суверенитет и независимост на Украйна“, гласи първият член на документа.

Вторият член включва замразяването на сметки и икономически ресурси на тези, които са отговорни за действията, които застрашават единството на Украйна.

Текстът е бил одобрен по т.нар. мълчалива процедура, според която нито една държава – член на ЕС, не е възразила на предложените формулировки до предварително указания час (13.00 ч. българско време). Външните министри на ЕС ще се съберат в Брюксел в понеделник, за да гласуват официално документа.

 
 
Коментарите са изключени за Подробностите по санкциите на ЕС срещу Русия бяха обнародвани