Почина собственикът на Манчестър Юнайтед

| от |

GLAZEREPA_2228882b

На 85-годишна възраст почина собственикът на „Манчестър Юнайтед“ Малкълм Глейзър, съобщиха от тима по професионален американски футбол Тампа Бей Буканиърс, който също е негова собственост.

„Тампа Бей Буканиърс с тъга съобщават за смъртта на техния президент и собственик Малкълм Глейзър на 85-годишна възраст“, се посочва в интернет сайта на НФЛ. Глейзър купува „Букс“ /както също е известен тимът/ през 1995 г. и под неговото ръководство той стига до Супер Боул през 2002 г.

Той обаче става известен по целия свят когато купува Манчестър Юнайтед през 2005 г. Английският клуб има спечелени две титли в Шампионската лига на УЕФА, 13 титли на Висшата лига на Англия, едно световно клубно първенство, една суперкупа на УЕФА, една купа на носителите на купи на УЕФА, една междуконтинентална купа, пет купи на Футболната асоциация на Англия, четири купи на Футболната лига на Англия и 10 купи Къмюнити Шийлд.

Богаташът беше собственик на клуб по американски футбол, но стоеше далеч от европейската разновидност на играта до 12 май 2005 г. На този ден най-големият, най-богатият и популярен футболен клуб в света – Манчестър Юнайтед, е погълнат само за няколко часа от американския милиардер. Най-голямата сделка в историята на световния футбол финишира на обща цена от 790 млн. паунда (1.156 млрд. евро), а Глейзър стана вторият футболен владетел от подобен тип в Европа след собственика на Челси Роман Абрамович.

Малкълм придоби общо 56.9% от акциите в Манчестър Юнайтед, след като закупи дела от 28.7% на инвестиционната компания „Кюбик експрешън“, собственост на ирландците Джон Маниър и Джей Пи Макманъс. Той получи акциите им срещу 332.5 млн. евро – 75 736 960 акции, всяка от тях по 4.39 евро. Малко по-късно Глейзър съобщи, че е купил още 6.45% от Манчестър Юнайтед – дял, който бе собственост на шотландския собственик на мини Хари Добсън, и в крайна сметка се очакваше да достигне границата от 75%. При това положение американецът има право да направи оферта за целия клуб без допълнителни условия, като изкупи останалите акции на моментната им цена от 300 пенса, да делиства „Юнайтед“ от фондовата борса и да завърши сделката с обявената от самия него обща цена на поглъщането от 790 млн. паунда (1.156 млрд. евро).

Операцията, извършена чрез компанията на Глейзър „Ред футбол“, е определена в британските медии като класически „хам-хум“ в най-високите индустриални нива не само на футбола, но и в световния бизнес въобще.

Дълго време той и семейството му се намираха в ситуация на открита война с част от феновете на Юнайтед. Бяха подложени на натиск да продадат клуба, но нито за миг не се поддадоха на него.

Феновете организираха масови протести, но Глейзър запази собствеността. В последните години трима от синовете му се бяха заели с управлението на „червените дяволи“ и изглежда нещата ще продължат по същия начин.

Особено силен бум на недоволство се появи, когато се разбра че фамилията Глейзър е ипотекирала стадион “Олд Трафорд”. Причина за рискования ход е гарантиране на стар дълг от 500 милиона паунда, с който задлъжня клубът. Според документи, представени пред „Companies House”, “Олд Трафорд” е бил ипотекиран в „JP Morgan Europe”.

Компанията собственик на Юнайтед – „Red Football Joint Ventures Limited”, натрупа рекордни загуби от 716,5 милиона паунда през 2009 г, въпреки нетната печалба от 68,5 милиона паунда, регистрирана през последната финансова година. Новината за риска от загуба на “Олд Трафорд” вбеси още повече феновете, които и без това сериозно протестират срещу собствениците.

Привържениците започнаха жълто-зелена кампания срещу американския клан, като носеха шалове, знамена и балони в тези цветове с посланието „Глейзър – вън!”. Манчестър Юнайтед е основан през 1878 година под името Нютън Хийт, като първите екипи на тима са били жълто-зелени.

В момента ситуацията е такава: семейство Глейзър притежава 90% от акциите на клуба и засега не е имало намерения да ги продава, но със сигурност ще обмисли някоя по-солидна оферта. Според слуховете, до евентуална сделка може да се стигна при предложение от 2 милиарда евро.

 
 
Коментарите са изключени за Почина собственикът на Манчестър Юнайтед