По-скъпите винетки са в продажба от утре

| от chronicle.bg |

От 15 декември започва разпространението на винетките за 2016 г., които са на по-висока цена, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“.

В дистрибуторската мрежа ще има около 2 млн. винетки, а до края на януари над 4,7 млн. стикери от различните видове и за различните категории превозни средства. От тях над 1 млн. бр. са годишните стикери за леки автомобили.

До края на декември т. г. ще върви паралелна продажба на винетките за 2015 г. и 2016 г. Това означава, че ако потребител си закупи седмична или месечна винетка за 2015 г. например на 31 декември тя ще бъде валидизирана от дата 31 декември и ще бъде валидна един календарен месец, ако е месечна и съответно следващите седем дни, ако е седмична. Годишните стикери за 2015 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2016 г.

Цени на винетните такси за леки автомобили е: 15 лева за седмична, 30 лева за месечна и 97 лева за годишна. В категория 3 са леките автомобили и МПС до 3,5 т.

Както всяка година с цел по-високата защита и намаляване на възможността за фалшификация е променено графичното оформление на винетките. На стикерите са вградени две холограми.

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите да закупуват винетки само от официално определените за това места. Това са големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и ГКПП. Винетки се продават в над 3300 разпространителски пункта.

Пълният списък на дистрибуторската мрежа е публикуван на интернет страницата на АПИ – www.api.bg.

 
 
Коментарите са изключени за По-скъпите винетки са в продажба от утре