Пловдив ще дипломира китайски инженери

| от |

Пловдивският филиал на Техническия университет има готовност да приеме на специализация и обучение китайски докторанти и студенти по специалности в инженерните науки.

Това заяви проф. Михаил Петров – директор на филиала на Техническия университет, след работно посещение в рамките на делегацията, посетила в края на юни „Силиконовта долина на Китай“ – град Шънджън, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Петров очаква също, че през 2015 година тук ще могат да постъпят за редовно обучение и да придобият бакалавърска степен първите студенти по договор за сътрудничество между Политехниката на Шънджън и Техническия университет – София. Подписването на договора предстои в края на месец септември тази година. В Пловдивския филиал на Техническия университет вече има един дипломиран китайски инженер.

Интересът на китайските инвеститори към новоизграждащата се край Пловдив икономическа зона „Тракия“ не е случаен. В Шенджен, с който градът има партньорски отношения, 12-те хай-тек индустриални зони са изградени около висши учебни заведения. Очевидно китайците имат стратегия и първата стъпка в нея е точно подготовката на кадрите, на което разчита и ръководството на филиала на Техническия университет в Пловдив. След посещението на голяма китайска делегация с представители на бизнеса, в Пловдив на работа за три месеца в общината остана китайски експерт. Дали ще дойдат китайски студенти или не, ще стане ясно през ноември, когато в Шенджен ще има изложение по висше образование и ще бъде учредена Федерация на университетите от побратимените градове. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Пловдив ще дипломира китайски инженери