Пловдив – античен и вечен

| от |

Българският град Пловдив е сред най-старите градове на Европа, а това, че той е и сред най-хубавите – беше известно на малцина западноевропейци. Номинирането му за културна столица на Европа за 2019 може да промени това. Един обзор на Дойче веле.

Чуждестранни наблюдатели сравняват Пловдив с такива забележителни европейски градове като Рим, Прага или Краков. В Пловдив не липсват забележителности“, отбелязва в репортаж за онлайн-изданието „Евразийски магазин“ германската журналистка Юта Зомербауер и пояснява: „Забележителностите в града са толкова много, колкото и неравностите по уличния паваж“.

Към тези забележителности несъмнено се числят впечатляващият античен амфитеатър, останките от Римски стадион на главната улица, красивите тепета край града, които, според писателя Златомир Златанов го превръщат в „балканско копие на вечния град“, красивите къщи на старинен Пловдив, Старата баня и др. Тези места открай време са магнит за български и чужестранни туристи.

Вторият по големина български град е сред най-древните поселения на Европа – от около 6000 години има живот по тези места. Различните имена на града през вековете са свидетелство за неговата бурна история: Евмолпия – по времето на траките, Филипополис – при Филип Македонски, Тримонциум – по римско време, Филибе – в Османската империя. Ненапразно туристическите агенции днес рекламират Пловдив с мотото „Античен и вечен“ .

Различните културни влияния са породили толерантност

Градът, който има древни корени и впечатляващо минало, днес с право се гордее със своята мултикултурна история. „Душата на пловдивчани е много широка, защото оттук са преминали много различни народи“, заявява председателят на еврейската общност в града „Шалом” Симантов Маджар в интервю за „Eurasisches Magazin” и добавя: „Местните хора нямаше да оцелеят, ако не бяха толкова толерантни“. А това прави Пловдив толкова подходящ за Европейска столица на културата.

Едно от задълженията, които са обвързани с тази бъдеща титла, е организирането на културна програма, подчертаваща европейската му идентичност. За Пловдив това няма да е трудна задача, защото вторият по големина български град отдавна се е утвърдил като национален център на интересни културни инициативи и прояви.

Многобройните културни влияния са оставили своя отпечатък на това място. Пловдив е любимо средище на художници и творци на художествени занаяти, на писатели, които черпят вдъхновение от античното минало и мултикултурното настояще на града.

Културно многообразие

Осведомителните агенции отбелязват, че в надпреварата за номинирането на български кандидат за Европейска столица на културата, Пловдив е бил предпочетен пред София, Варна и Велико Търново. Очаква се мнението на независимата експертна комисия, гласувала в полза на Пловдив, да получи своето потвърждение през май 2015, когато ще бъде взето официалното решение на Съвета на министрите на ЕС.

Еврокомисарката по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу отправи и поздравление, в което се казваше: „Убедена съм, че посетителите от Европа и целия свят ще могат не само да открият забележителностите на Пловдив, но и да оценят културното многообразие, история и ценности на нашия континент. Вярвам, че титлата ще донесе на Пловдив и околностите му значителни дългосрочни културни, икономически и социални преимущества, както видяхме при предишните Европейски столици на културата“.

 
 
Коментарите са изключени за Пловдив – античен и вечен