Плоският данък остава, ДПС го подкрепи

| от |

Народното събрание отхвърли два отделни законопроекта за въвеждане на прогресивно подоходно облагане, внесени от БСП и „Атака“. Срещу предложението гласува ДПС.
След близо два часа дебати бяха отхвърлени и двата сходни законопроекта, които по същество отменяха плоския подоходен данък от 10% и въвеждаха различни прогресивни скали за данъците върху доходите на физическите лица.

В гласуването по законопроекта на „БСП лява България“ участваха 175 народни представители, от които 62 бяха „за“, 112 – „против“, а един се въздържа.

Срещу предложенията на БСП и „Атака“ гласуваха депутатите на ГЕРБ, ДПС и Реформаторския блок, а „за“ бяха народните представители от вносителите и тези на Патриотичния фронт, „Български демократичен център“ и АБВ.

Веднага след гласуването Йордан Цонев обяви, че въпреки отказа на ГЕРБ от подкрепа на ДПС, днес именно неговата парламентарната група е направила така, че това гласуване да не бъде успешно за вносителите.

По рано днес депутатите оставиха без промяна ДДС за храни, лекарства и учебници. Предложение за намаление на ставката направиха от Атака.

Вносителят Михаил Миков заяви, че данъчното облагане е част от усещането на гражданите за несправедливост. По думите му аргументите от типа – „вие го въведохте“, сигурно имали своето основание, но 10-процентна ставка била въведена, когато икономиката е била в растеж.

„Българският народ живее с усещането, че „болен здрав носи“, каза Миков. Той посочи, че България е на първо място по бедност в ЕС и има най-висок процент бедни работещи. По думите му без да се стимулира потреблението, не може да има икономическо развитие. Според Миков икономически нужно за развитието на страната е въвеждане на прогресивно данъчно облагане. /Дир.бг

 
 
Коментарите са изключени за Плоският данък остава, ДПС го подкрепи