Плевнелиев: Трудно може да се посочи дата за присъединяване към Шенген

| от |

Трудно може да посочим дата за присъединяването на България към Шенген, но със сигурност ще бъде скоро.

Това отговори президентът Росен Плевнелиев на въпрос на унгарска медия има ли ясна дата за приемането на България в Шенген, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава подчерта, че това зависи от страната ни, от постигане на политически консенсус на европейската сцена, от действията на новоизбраното българско правителство.

Оптимист съм, че все повече в европейските столици ще надделее ясното разбиране, каквото отдавна сме видели и получили от унгарските ни приятели. Те, както и ЕК казват, че България е технически готова за присъединяване към Шенген.

Ние се справяме по най-високите стандарти за пазене на външните ни границите, доста по-добре от други държави-членки на ЕС и на Шенгенското пространство. Унгария застава обективно на наша страна и казва, че Шенген е ясен механизъм, базиран на ясни правила, България ги изпълнява, и трябва да бъде член. Убеден съм, че в скоро време ще има резултат.

За Южен поток държавният глава повтори, че по проекта има национално съгласие, важен е, трябва да бъде построен, но по европейското законодателство. За целта България е предоставила възможност на ЕК да преговаря с „Газпром“, за да бъде постигнат консенсус по спазването на третия либерализационен пакет, каза Плевнелиев.

По думите му все пак трябва и този проект да бъде и изгоден за България. Все още липсва споразумение за приходите за Южен поток, имаме договор за разходите и за строителството на Южен поток, но нямаме за приходите. Предполагам, че българските власти в най-скоро време да решат и този проблем, коментира президентът. Според него 7-те държави, които са заинтересовани от проекта, заедно с ЕК, ще намерят решението и проекта би могъл да се случи в близко бъдеще./БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Плевнелиев: Трудно може да се посочи дата за присъединяване към Шенген