Плевнелиев: Решението за „Южен поток“ може да бъде взето само във формата Русия-ЕС

| от |

На всички е ясно, че „Южен поток“ не е проект само между Русия и България, а между Русия и ЕС. Решението за „Южен поток“ може да бъде взето само във формата Русия-ЕС. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти по повод обявеното от руския президент прекратяване на реализацията на проекта за газопровода.

„Държавите, които имат интерес от „Южен поток“, извършиха много сериозна подготвителна работа и упълномощиха Европейската комисия да проведе преговори с руското ръководство, за да може да се вземе решение по този проект. Решението е изцяло в ръцете на Русия и на Европейския съюз“, подчерта държавният глава. Президентът допълни, че ако Русия се съобрази с европейското законодателство, никой не би възразил проектът да бъде реализиран. „Същевременно, към момента Русия не е дала индикации, че иска да се съобрази с европейското законодателство“, заяви държавният глава.

„Южен поток“ е от проектите, които могат да се случат в Европейския съюз, само и единствено ако отговарят на европейското законодателство. ЕС е съюз на правила и на върховенство на закона. Съжаляваме, че Русия демонстрира върховенство на силата, а не върховенство на закона по време на украинската криза. Но когато се съобразяваме с правилата, всички проекти – големи и малки – се случват. Вярвам, че никой в ЕС няма да каже „не“ на проекта „Южен поток“, ако Русия се съобрази с европейското законодателство“, коментира държавният глава.

В отговор на журналистически въпрос президентът посочи, че в момента има само политическо изказване от руската страна и когато дойде ясна позиция, тя ще бъде обсъдена в рамките на Европейската комисия и тогава може да се очаква позиция на българското правителство. „Дотогава имаме просто политически оценки“, каза Росен Плевнелиев.

Президентът припомни също така, че приходите за България от „Южен поток“ не са гарантирани и няма подписан договор за приходите, а само за разходите по проекта и определи това като огромен пропуск. „Не искаме да се повтаря „Белене“. Нека покажем, че в България можем да управляваме по прозрачен и отговорен начин големи инфраструктурни проекти. Това означава, че трябва да има договор с ясно фиксиран процент на печалба. Не знам какво България ще спечели от „Южен поток“. Ако някой знае, нека посочи числата“, коментира в заключение президентът Росен Плевнелиев. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Плевнелиев: Решението за „Южен поток“ може да бъде взето само във формата Русия-ЕС