Плевнелиев поиска подкрепа за актуализацията на бюджета

| от |

Президентът Росен Плевнелие призова парламентарно представените партии да подкрепят актуализацията на държавния бюджет, за да има повече стабилност в държавата, предаде общественото радио.


Недейте да връзвате ръцете на служебното правителство“, призова той и настоя на 4-ти август да се намери общоприемливо решение за парите на държавата. В обръщението си към присъстващите на консултациите, той обеща, че служебното правителство няма да бъде реваншистко, но няма да крие фактите и цифрите.

Половин час, след началото на срещата на „Дондуков“, лидерът на БСП Михаил Миков помоли да бъде извинен за краткото си присъствие в президентството. Миков обяви, че са приели да участват в днешната среща, за да обявят позицията си „за“ актуализиране на бюджета на НЗОК, но не и този на държавата.

Служебното правителство не е вързано, то има една задача – да проведе честни избори“, отвърна той на твърдението на държавния глава, че не бива отиващият си парламент да върже ръцете на служебното правителство.

„Предлагам днес да се откажем от всякакъв популизъм, защото тази игра кой ще носи отговорността, ако в понеделник нямаме актуализация, на мен ми е последна грижа. Всички сме за актуализация на бюджета на НЗОК, защото ГЕРБ няма да бъдат в залата само по тази точка, а БСП заявяват, че няма да присъстват на актуализацията на държавният. Чудесно! Това означава, че ДПС ще е сама в пленарната зала„.

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан, който пак обяви, че депутатите му ще подкрепят и двете актуализации. „Готови сме да поемем нашата отговорност, независимо в какво ще бъдем обвинени“, заключи Местан.

На свой ред лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че по-голямо разбиране от партията му не може да се иска и изрази готовност още веднъж да направи компромис за бюджета на кабинета.

От трибуната на парламента казах, че ние бихме подкрепили бюджета на премиера Орешарски. Не вярвам в историята да е имало такъв случай, в който опозицията да подкрепи бюджета на управляващите„, припомни той.

 
 
Коментарите са изключени за Плевнелиев поиска подкрепа за актуализацията на бюджета