Плевнелиев наложи вето върху Закона за военното разузнаване

| от chronicle.bg |

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за военното разузнаване, приет от Народното събрание на 1 октомври 2015 г. Според него сегашният директор на служба „Военна информация“ трябва да напусне поста си, защото профила му е несъвместим със закона.

Йордан Бакалов дори подаде оставката си от позицията, но военният министър Николай Ненчев отказа да я приеме, докато не стане ясно дали президента ще наложи вето върху закона.

Към мотивите, с които Плевнелиев връща закона за преразглеждане в Народното събрание е именно въпроса за професионалния опит на директора на служба „Военна информация“.

„Приветствам политическата воля на народните представители, която доведе до приемане на закони, регламентиращи принципите за изграждане и функциониране на службите за сигурност. Това показва национална отговорност по въпросите на сигурността и отбраната на страната“, пише в мотивите на президента.

Причината за наложеното вето е стесняването на кръга от хора, които биха могли да заемат длъжността директор на служба „Военна информация“.

„Определянето на необходимия професионален опит като изискване за заемане на определена длъжност не трябва да бъде самоцел. Този опит следва да бъде съобразен с функциите и задачите, които се възлагат на съответната структура от системата за защита на националната сигурност“, пише още в мотивите на Плевнелиев да върне закона.

По думите му, на служба „Военна информация“ са възложени задачи, свързани не само с отбраната на страната, а и с националната сигурност. Една от основните задачи на Службата е добиване и анализ на стратегическа разузнавателна информация, необходима както за отбраната на страната, така и за защита на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи.

В съвременната динамична и сложна външна среда за сигурност рисковете и заплахите рядко имат класически военен характер, смята президентът.

Той изтъква, че кръгът на дейност на Службата по никакъв начин не налага ограничаване на възможността неин ръководител да бъде само военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание.

Премиерът Бойко Борисов също призова Плевнелиев да ревизира спорния законопроект. Законът трябваше да влезе в сила от 1 ноември.

 
 
Коментарите са изключени за Плевнелиев наложи вето върху Закона за военното разузнаване