Плевнелиев иска приятелство с Русия, но не и с Путин

| от chronicle.bg, по Nova |

Президентът Росен Плевнелиев не е против затопляне на отношенията между САЩ и Русия, но ако руският държавен глава Владимир Путин и Доналд Тръмп тръгнат към сепаративна сделка за разпределяне на сфери на влияние, това е бъде пагубно за България. Това каза в интервю пред Нова телевизия самият Плевнелиев. Той, заедно с още 16 европейски политици, изпрати писмо до Тръмп със съвет да няма добри отношения с Русия и Путин.

„Не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес. Той ни нанесе жестока травма. Едно събитие, което накърни самочувствието на българите за поколения напред и раздели нацията. Тогава се събраха едни велики сили и се разбраха за периферията. Преди този срамен акт на световната политика по отношение на България, Русия и Австро-Унгария се разбраха за поделяне на сфери на влияние на Балканите. Аз не искам това да се случи отново, защото България ще страда”, каза президентът.

„Днес сблъсъкът в Европа е принципен. Между едни държави, които вярват във върховенството на закона, а именно държавите от ЕС, и едни други държави, които вярват във върховенството на силата. Там е Русия. Аз заставам на страната на принципите и на върховенството на правото. Искаме да видим диалог и приятелство с Русия. Не съм съгласен единствено с политиката на Путин, която ни връща в XIX век. Категорично се противопоставям срещу нея, защото тя нарушава международното право и има тежки последствия за всички в Европа, включително и за България”, каза Росен Плевнелиев.

Той допълни, че по действията на новия президент Румен Радев ще се разбере дали е убеден в своята пронатовска нагласа и в желанието си България да бъде достоен член на ЕС.

 
 
Коментарите са изключени за Плевнелиев иска приятелство с Русия, но не и с Путин