Плевнелиев: България е предпочитана за аутсорсинг

| от |

През последните години България се превръща в предпочитана дестинация за установяването на компании или откриването на аутсорсинг центрове на водещи фирми в областта на високите технологии, като HP, SAP, IBM, Cisco, Oracle, R&M. Това посочи президентът Росен Плевнелиев на бизнес форум с близо 70 представители на швейцарския бизнес в Берн.

Компаниите в тази сфера отчитат годишен ръст от 10% в оборотите и 4.8 % на заетите в IT сектора. Общо българските компании от бранша изнасят стоки и услуги за над 1.2 млрд. евро на година, стана ясно по време на форума. Беше посочено също така, че проектът София Тех Парк, който е в процес на реализация също ще даде своя принос в научните изследвания, въвеждането на иновации и за развитието на технологичните възможности в България.

Според Плевнелиев утвърждаването на страната ни като производител на компоненти за автомобилната индустрия, също създава предпоставки за по-активно партньорство с утвърдени швейцарски компании. „Производството в този сектор в България се равнява на 1.5 млрд. евро годишно и днес във всеки 8 от 10 автомобила в Европа има части, произведени от български фирми“, припомни Росен Плевнелиев.

Към автомобилния сектор у нас все по-голям интерес проявява лидерът в производството на автомобили в Европа – Германия, каза още той и отбеляза сътрудничеството между правителствата на България и на Баден-Вюртенберг за реализацията на проекта „Авто Парк България“ в град Видин. Проектът ще се финансира включително и със средства от Стратегията на ЕС за развитие на Дунавския регион.

„Успяхме да запазим предимствата си като атрактивно място за инвестиции, независимо от икономическата криза“, посочи още в изказването си Росен Плевнелиев. Той подчерта, че страната ни постепенно преодолява последиците от кризата и отчита тенденция на ръст както по отношение на БВП, така и на износа. „Нашата цел е да увеличим и размера на преките чуждестранни инвестиции чрез стратегически партньорства“, заяви Плевнелиев.

В периода 1996-2013 г. швейцарските инвестиции в България са близо 1.3 млрд. евро, но според държавния глава новата рамка на икономическото партньорство създава предпоставки за много по-високи равнища. „Ще използваме в пълна степен швейцарския опит в изграждането на система за професионално образование и сме признателни за оказаната ни подкрепа“, посочи Росен Плевнелиев. Според него моделът на партньорство между българския и швейцарския бизнес може да превърне страната ни в център на швейцарските инвестиции в региона на Югоизточна Европа. Плевнелиев изтъкна и възможностите, които дава като цяло регионът на Югоизточна Европа, който в последните години работи усилено за свързаност и интеграция.

Той увери представителите на швейцарския бизнес, че страната ни работи активно за въвеждането на електронно управление, което е най-сигурното средство за намаляване на административната тежест и за бързо и ефективно обслужване на компаниите. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Плевнелиев: България е предпочитана за аутсорсинг