Плесента в домовете увеличава риска от астма на средна възраст

| от |

Наличието на плесен в домовете увеличава риска от астма при хора на средна възраст, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от австралийско изследване.

asthma

Проучването на специалисти от университета на Мелбърн е обхванало 5729 души. Резултатите от него показват, че излагането на плесени в къщата може да отключи симптомите на неалергична астма при хората на средна възраст, като мъжете са четири пъти по-уязвими от жените.

„Говорим за типичната плесен, която се появява в домовете ни от време на време, най-вече в помещенията с повече влага като баня и кухня“, казва в имейл за агенцията Джон Бърджис от
изследователския екип.

Редица предишни изследвания са търсили връзката между вътрешните замърсители и астмата, но повечето от тях са били фокусирани върху деца и юноши. Малко проучвания обаче са посветени на проявите на астматични симптоми при хора на средна възраст, обясняват авторите на настоящото изследване.

Специалистите припомнят, че астмата обикновено започва в детска възраст и често се проявява при деца с алергии. Австралийските изследователи са установили, че скорошното излагане на действието на домашна плесен е свързано с 26 процента по-голям риск от развитието на астма при хора на средна
възраст, 34 процента по-голям риск от затруднено дишане и 30 процента по-голям риск от стягане в гърдите. Авторите на проучването отбелязват, че мъжете са четири пъти по-застрашени от проявата на астматични симптоми, както и че колкото повече влажни помещения има в къщата, толкова по-сериозни са симптомите.

Експертите препоръчват плесента в къщите да се отстранява, за да се намали рискът от проявата на астма при хора на средна възраст.

 
 
Коментарите са изключени за Плесента в домовете увеличава риска от астма на средна възраст