Плащане в брой до 5000 лв. искат от министерството на финансите

| от chronicle.bg |

Финансовото министерство предлага таванът за плащанията в брой да е до 5000 лв, съобщава Дарик.

Общините да имат право да облагат гражданите с нов данък, който да е до 2% от доходите от догодина, предлагат още от ведомството на Владислав Горанов.

Предложенията са записани в проект за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, качени на страницата на финансовото министерство.

Предлага се прагът за ограничение на плащания в брой в страната да бъде намален от 15 000 лв. на 5 000 лв., като мярка за ограничаване на сивата икономика.

„Предлаганото допълнително ограничаване на плащанията в брой е в съответствие с наложилата се практика в държавите членки на ЕС, където прагът за ограничаване на плащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро“, се посочва в мотивите на министерството.

С проекта се предвижда още възможност всяка община да определи данък върху доходите на физическите лица, които са с постоянен адрес на територията на общината. Данъчната ставка ще се определя ежегодно с решение на общинския съвет. Ставката е предвидено да се определя в диапaзон от 0 до 2%, което предоставя възможност на общината да наложи данък или не за съответната година.

Данъкът за общините ще постъпва в приход на общинските бюджети.

Общинските съвети ще имат право всяка година до 31 октомври да определят новия данък.

 
 
Коментарите са изключени за Плащане в брой до 5000 лв. искат от министерството на финансите