Плаши ли се Русия от санкции?

| от |

Засега ЕС отправя само заплахи, но съвсем скоро може да разшири още повече санкциите срещу Русия. Дали обаче това ще накара Москва да се отклони от досегашния си курс? Анализ на Дойче веле.

Британският премиер Дейвид Камерън назова нещата с истинските им имена: „Ние в Европа си извадихме поуки от собствената ни история и добре знаем, че подобно поведение не може да остане без последствия“, заяви Камерън след срещата на върха на ЕС, която се проведе в събота в Брюксел. Но как точно да изглеждат тези последствия? Европейските лидери оставиха този въпрос без еднозначен отговор, но пък съобщиха, че на Еврокомисията е възложена задачата в рамките на една седмица да провери какви допълнителни санкции може да последват. Германската канцлерка Ангела Меркел говори за санкции във финансовия и енергийния сектор. ЕС може да разшири и списъка на лицата със запорирани банкови сметки и с наложена забрана за влизане в ЕС.

Какъв е ефектът от досегашните санкции?

Дълго време подходът на ЕС спрямо Русия се базираше на т.нар. тристепенен модел, който бе съгласуван още в началото на март. Първоначално бяха замразени разговорите за по-нататъшно сближаване с Русия. ЕС прекъсна преговорите за отмяна на визовия режим за руски граждани. Прекратени бяха и планираните преговори за икономическо споразумение. След това Русия бе изключена от различни международни форуми: Г-8 се превърна Г-7, а германско-руските правителствени консултации бяха преустановени.

Втората степен включваше забрана за пътуване и блокиране на сметките на определени руски и украински граждани. Обвинението срещу тях е, че носят отговорност за дестабилизирането на Украйна. Във въпросния списък фигурират имената на общо 95 лица, а над 20 фирми и организации нямат достъп до банковите си сметки на територията на ЕС.

Третата степен е в сила от месец насам. Но само отчасти. ЕС утежни достъпа на руски банки до европейския капиталов пазар, наложено бе оръжейно ембарго и бе въведена забрана за доставки на специално техническо оборудване за добива на петрол и природен газ. Русия отвърна на тези санкции със забрана за внос на месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци от ЕС.

С оглед на актуалното развитие съвсем логично възниква въпросът какъв е ефектът от всички тези ограничения и забрани. „Санкциите са важни. Но още по-важно е да видим доколко те влияят на руския курс“, заяви холандският премиер Марк Рюте в Брюксел.

Повечето европейски страни размишляват вече месеци наред как да откъснат руската икономика от западните пазари, без да навредят на самите себе си. Всички тези държави разчитат, че заради санкциите Русия все някога ще се окаже принудена да прекрати действията си срещу Украйна.

За да постигне тази цел, ЕС би могъл да разшири значително санкциите срещу Москва. Така например той би могъл да изключи от европейската борсова търговия банки като Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк и Руската аграрна банка. Сметката е проста: когато тези финансови институции се окажат лишени от достъп до западни източници на средства, те ще се обърнат към руската държава. А това ще обремени сериозно руския бюджет.

Предположения и факти

Един документ за вътрешно ползване, с който европейските лидери вече са се запознали, изхожда от предположението, че по този начин Русия ще бъде до такава степен изолирана от глобалните пазари, че ще се види принудена да направи политически отстъпки. „Швейцария, Сингапур, Хонгконг или Токио биха могли да влязат в ролята на заместители, но това е само краткосрочно решение. В дългосрочен план те не могат да компенсират загубата на инвеститори от ЕС и САЩ“, четем в документа.

Някои експерти стигат до други заключения: Китай би могъл да се възползва от конфликта между Русия и Запада. „Пекин печели от изолацията на Москва. Тъй като няма сериозна международна конкуренция, Китай би могъл да запълни вакуума, възникнал след оттеглянето на Запада“, казва Мориц Рудолф от Института за китайски изследвания. От месеци насам германската индустрия се оплаква, че конкуренти от Китай ѝ отнемат поръчките в Русия. Междувременно стана ясно, че Русия внася 17 процента от стоките си от Китай. А това отговаря на износа за Русия на Германия и САЩ, взети заедно. Затова е трудно да се предвиди дали санкциите на ЕС ще окажат някакво влияние върху политиката на Кремъл.

 
 
Коментарите са изключени за Плаши ли се Русия от санкции?