Писмото, което възмути Македония

| от |

Ако се съгласим на отстъпки по въпроса за името, това само ще насърчи Македония и занапред да фалшифицира историята, пишат в писмо 23-ма гръцки дипломати. В Скопие се възмущават от този „гръцки шовинизъм“.

Във въпросното писмо 23-мата гръцки дипломати поставят няколко искания към премиера Самарас. Дипломатите смятат, че ако Гърция приеме за Република Македония съставно име с географско определение, в този пакет трябва да бъдат включени и езикът и идентичността, по въпроса трябва да има решение на Съвета за сигурност на ООН, а договорът да бъде одобрен от гръцкия народ чрез референдум.

gruevski-papandreou1

Ако приемем име с географско определение, това не само няма да спре, а напротив – ще усили нападките на Скопие, пишат дипломатите. Те смятат, че отстъпките по въпроса за името ще насърчат Скопие и занапред „да фалшифицира историята“ и да разпространява „исторически необоснованите си възгледи за македонския език и македонската идентичност“. Гръцките посланици очакват още, че по този начин ще се утвърди „безсмислената теория за обединение на разделена Македония“.

„Гръцка агресия срещу македонската идентичност“

Университетският професор Димитър Димитров, който е бивш македонски министър и посланик, коментира пред Дойче веле, че с това писмо дипломатите всъщност застават на позициите на радикалната гръцка партия „Златна зора“: „Писмото ясно показва, че спорът за името е безсмислен и че Гърция не може да бъде партньор за решаването му“, казва Димитров.

Ивица Боцевски, бивш вицепремиер, отговарящ за европейската интеграция, говори директно за гръцка агресия срещу македонската идентичност и държавност:

„Гърция в момента се ръководи от човек, според когото Македония трябва да бъде изтрита от картата като независима държава. Някога гръцките полицаи и полувоенни групировки ни караха да пием рициново масло, за да „изплюем“ нашия роден език, а сега искат ЕС и НАТО да ни насилят със същото рициново масло, за да „изплюем“ езика си. Докато на Гърция ѝ позволяват да инструментализира ЕС и НАТО в услуга на своя държавен шовинизъм, няма никакви шансове да се реши спорът за името“.

Надежди за скорошна развръзка

macedonia

Едно неочаквано мнение изказва политологът Стево Пендаровски:

„Може да звучи парадоксално, но това писмо с шовинистическо съдържание потвърждава, че е възможно да се стигне до компромисно решение за името, и то без да бъдат застрашени нашите език и идентичност. След като тези посланици с чипове от ХIX-ти век в главите си искат допълнителни гаранции от своя премиер – изрични разпоредби в бъдещото споразумение за езика и идентичността, национален референдум и решение на Съвета за сигурност – значи страните се приближават до решение. Това писмо явно е само за вътрешна употреба – то просто трябва да покаже кой е по-голям патриот“

 
 
Коментарите са изключени за Писмото, което възмути Македония