Пиронкова победи Квитова и достигна финал (видео)

| от |

Цветана Пиронкова се класира за първи път на финал в турнир на WTA. Пловдивчанката победи с 6:4, 6:3 Петра Квитова в Сидни.
4

Пиронкова изигра много силно мача срещу шестата в света и заслужено стигна до мача за титлата. Там тя ще срещне Анджелик Кербер, която отстранила по-рано днес 18-годишната американка Мадисън Кийс след 6-4 6-2. Това ще е трети мач между Пиронкова и намиращата се в момента под №9 в ранглистата германка, а съперничеството им започва през 2011 г. на фючърс Насау с успех за Кербер след 6-3 7-5, но през миналата година в Доха Цветана взе реванш, надигравайки я с 6-4 6-1.

За българката това беше втора поредна и общо десета победа срещу състезателка от първите десет в световната ранглиста. В предишния кръг тя преодоля италианката Сара Ерани.

„За първи път съм на финал на турнир на УТА – чувството е страхотно. Чаках този момент от доста дълго време“, коментира 26-годишната пловдивчанка, която след колеблив сезон през 2013 година падна до 107-ото място в световната ранглиста.

След 4:4 в първия сет Пиронкова спечели шест от следващите седем гейма, за да поеме контрола върху мача. Тя имаше критичен момент при 4:3 и 15:40 при собствен сервис във втората част, но
направи серия от осем поредни точки и не допусна обрат.

Бях малко нервна в края, но успях да се справя с напрежението. Сега се чувствам изключително щастлива. Опитвам се да остана на земята, за да бъда максимално концентрирана за следващия мач, който без съмнение е най-важният в турнира. Очаквам го с нетърпение“, каза Пиронкова, която срещу Квитова спечели за десети път в кариерата си срещу състезателка от топ 10.

Пиронкова е в серия от седем поредни победи и стана първата квалификантка в историята, която достига до финала. „Със сигурност постигах нещо голямо в кариерата ми. Мечтаех за това от доста време и беше нещото, което ми липсваше – да достигна до финал или дори да спечеля титла. Можете да си представите как ще се чувствам утре на корта. Ще видим какво ще
стане“, каза още Пиронкова. Това е осми опит на Пиронкова да се класира на финал на WTA ниво.

Пиронкова си осигури чек за $64,000 и цели 330 точки за ранглистата, което се равнява на над половината от общо 611 точки, които спечели през цялата 2014 г. Това доведе до скок от близо 40 места – от №107 до №68, а успее ли да спечели с титлата, ще добави още 165 т. и ще се завърне в Топ 60.

 
 
Коментарите са изключени за Пиронкова победи Квитова и достигна финал (видео)