Пилешки тортила сандвичи

| от |

Днес ви представяме една страхотна кризисна рецепта на нашия кореспондент в Обединеното кралство Александър Смилков.

Хубаво е да можеш да сготвиш вкусна вечеря, но още по-хубаво е да можеш да сготвиш нещо ново с остатъците от голямото съботно-неделно готвене. Най-често остатъците от пилето на фурна например няма да са същите след престоя си в хладилника, затова е нужно да ги съживите с нещо ново и по-различно.

Разбира се, много по-лесно е само да претоплите вчерашната манджа вместо тепърва да готвите. Но има и бързи начини да преобразите скучното пиле на фурна. Това е моята рецепта за мързеливи неделни вечери, когато в хладилника ми се подмята пиле от предния ден.

В този случай имах пилешки гърди, които бях нарязал и изпържил на тиган – възможно най-сухото месо от птицата, сготвено по възможно най-изсушаващия начин. Но само за 2 минути то стана най-вкусното пиле на света! Продуктите, които ще опиша по-долу, са това, което намерих в хладилника. Както при всеки сандвич и тук всичко зависи от това какво харесвате и какво ви се яде.

Използваните продукти:

100 гр. кускус;
2 с.л. високомаслено кис. мляко или сметана (т.нар. greek style е 10%);
2 с.л. майонеза;
1 с.л. горчица;
Бял оцет или сок от лимон;
150 гр. пилешко;
2 с.л. сладък чили сос (sweet chilli) или подобен;
3 тортила пити;
1 стръкче пресен лук;
3 с.л. маслини;
Няколко листа маруля;
1 среден домат или 7-8 чери домата;

IMG_6661

За начало пригответе кускуса – 100 гр. кускус поема около 150 мл. вода. Слагате го в съд с капак и заливате с вряща вода; покривате и след 5 мин. е готов.

Следва сосът – майонезата, горчицата и киселото мляко се разбъркват хубаво и накрая се капва малко лимон или бял оцет, за да му придаде малко характер. Опитва се – ако балансът не е по ваш вкус, променяте пропорциите според нуждата.

IMG_6662

Нарежете всичките зеленчуци заедно с маслините.

IMG_6663

Остана пилето. Горе в продуктите мислех да уточня, че става въпрос за 150 гр. вече готвено пиле, но ми прозвуча като “вече ядено” и се отказах. Важно е да се каже, че пилето вече има своите вкусови качества от подправките от предишното готвене – сега остава само да ги събудим. За целта ползвам сладък чили сос, но може да се ползва всякакъв друг, който съдържа захар – сладко-кисел, барбекю и т.н.

Пилето се слага върху силно нагорещен тиган и се покрива добре със соса. Захарта от соса ще започне да се карамелизира и пилето ще стане приятно сладко-лепкаво. Добра идея е да го поръсите със сусам, който ще полепне и ще се запече леко.

IMG_6665

Важно е измиете/накиснете тигана веднага, защото подобни сосове студени нямат изчегъртване!

Остана само да нагреем тортилите. Това може да стане както в микровълнова, така и на тиган.

IMG_6668

Сгъването на тортилата изисква бърза справка в YouTube. Изключително елементарно е, но все пак трябва да се види, защото не се сгъва като стандартния дюнер. Вече нагрята, върху тортилата редим по малко от всичко – зеленчук, кускус, маслини, пиле и сос.

След което сгъваме и режем през средата.

IMG_6670

Изяждаме го на 2 хапки и повтаряме процедурата.

Добри идеи за вариации на тази тортила са оризови нудъли (“бели ангели”) вместо кускус и накъсано телешко вместо пилето. Или само добавка от авокадо. Или пък малко по-марокански вариант с агнешко и овкусен кускус със стафиди, портокал, мента, кориандър, лют пипер и кимион.

 IMG_6675

 
 

Къде отиват мазнините, когато сваляме килограми

| от chronicle.bg, по iflscience.com |

Диетите и хранителните режими често са в устите на хората. Оказва се обаче, че има много митове за свалянето на килограми. Някои хора смятат, че мазнините се превръщат в енергия или топлина. Други пък твърдят, че се секретират или направо, че се превръщат в мускули.

Всъщност това съвсем не е така. Андрю Браун от Университетът на Ню Саут Уейлс и австралийският физик и тв водещ Рубен Мийрман откриват, че когато губим мазнини, всъщност ги издишваме.

„Царува стряскащо незнание около метаболичните процеси при отслабване“, казва Браун. Мийрман добавя: „Правилният отговор е, че по-голямата част от подкожната мазнина се издишва под формата на въглероден диоксид. Отива във въздуха.“

Те са изчислили, че за да загубим 10 килограма мазнини, ще ни трябват 29 килограма кислород, а ще произведем 28 килограма въглероден диоксид и 11 килограма вода.

Това, разбира се, не означава, че ако дишаме повече, ще отслабнем по-бързо. Означава само, че ще ни стане лошо и можем да загубим съзнание.

 

 
 

Заслужават ли студентите да празнуват на 8 декември?

| от |

Осми декември е – денят, в който всеки уважаващ себе си студент празнува факта, че тройката по история/литература/химия му е осигурила 4 години празници.  

Заслужават ли обаче студентите да имат свой празник? Свети Георги уби цяла ламя, за да заслужи 6 май. Христос загина на кръста за своя. Е, студентите съчетават тези две геройства, като спят с ламята, пияни на талпа.

Все пак какво оправдава 8 декември? Всъщност няколко неща.

Били ли сте на лекция скоро? Имате ли представа какво безбожно изтезание е това! Вярно, студентите сами си избират специалностите, които са им интересни, но това далеч (много далеч) не означава, че материалът не се преподава с отегчение, монотонност, безразличие и неприязън. Допълнителна емоция влива моментът, в който самият ти знаеш, че материалът е стар и невалиден. Ти, който си дошъл да учиш.

Едновременно ти идва да питаш преподавателите как самите те са приложили тази информация и изпитваш срам да не изложиш някого. Един въпрос сега. Този въпрос за образователната система е дъвкан хиляди пъти, нали.? Бихте ли седели 2 часа да ме слушате да ви го говоря? Не?. Добре дошли на лекция…

Младите се забавляват, голяма работа. Нека празнуваме и ние, че те все още нямат практиката да усещат колко са пияни и мъдростта да видят колко нелепо се държат. Това всъщност е хубаво и кажи-речи безболезнено. Оставете ги да слушат гадна музика, да счупят нещо, да безобразничат. Сладко е. Оставете ги да не могат да пишат правилно. Като им дойде до главата, ще се научат. Един ден ще одъртеят емоционално и ще се кротнат. След това ще одъртеят и физически и ще започнат да хулят следващата „днешна младеж“.

Осми декември не е кой знае какво. Осми декември – когато четвъртък не е достатъчен повод за пиене.

 
 

Apple Music вече има повече от 20 млн. абонати

| от chronicle.bg |

Няма и две години от дебюта на музикалната стрийминг услуга Apple Music, а тя вече има повече от 20 милиона абонати. За сравнение, достигането на същия брой абонати отнема на Spotify седем години.

Информацията е потвърдена пред Music Business Worldwide. През април абонатите бяха 13 млн., през юни – 15 млн., а през септември – 17 млн.

Най-големият конкурент на Apple Music – Spotify, обяви, че към септември тази година платените абонати на услугата са 40 млн. От компанията очакват броят им да нарасне до 50 млн. в началото на 2017.

Източник: Apple Insider

 
 

И ний сме естети, и ний сме гледали на Ким Кардашиян дупарата!

| от в. "Сега" |

През последната седмица новостите в света на българската песенна култура бият като барабанен огън.

Социалните мрежи се възпалиха и кипнаха първо на почва Издислав и Фики Стораро, сега естетите и меломаниаците анализират Гери-Никол и новата й песен. Стръвта, на която кълват възмутените и вдъхновените, е рефренът: „яката дупара – кой ще я бара?“

Общо взето на Шопенхауер му е все тая, ама само Шопенхауер ли е естет на тоя свят? Едно магаре ли се казва Марко? И ний сме естети, и ний сме гледали на Ким Кардашиян дупарата!

***

Неслучайно на български основният офис на една компания се нарича седалище; и по-рядко – главен офис. У нас е по-важно да имаш дупара, нежели глава. Това е видимо и при други идиоми. На английски се казва – „трябва да имаш черва за еди-какво си“ (to have guts); на български за същото казваме – „трябва да имаш дупе“ (или евентуално топки). В дупарата сме куражлии!

***

Българо-македонският фолклор пази различни бивалици и небивалици с такава постройка: една работа се върши или с пари, или с дупара; пари нема – действайте.

***

В днешно време обаче има лидери едновременно с голяма и щедра дупара, но и приказно богати. От двете страни на един шпигел имаме две прекрасни корпулентни дупари. И не са стиснати – особено едната! Много обича да дава. На народа дава, но и на заслужили дупари дава – предимно обществени поръчки.

***

Благоразумието и прагматизмът ни учат: ако искаш мира, стой си на дупарата и кротувай! Но един неблагодарен дупарин пиян на мотика изрече непристойни и клеветнически думи за приключенията на Голямата дупара в Симитли.

***

Напънала се планината и родила мишка. Напънала се дупарата…

***

Дянков щеше да пляска дупарата на руската мечка. В действителност отиде и целуна пръстена, с извинение – влезе в управлението на голяма руска банка и икономически институт. На това му се вика дупара с две лица, казано на изящен език – това е стилът на Двуликия Анус.

***

И Христо Ботев е писал за Musculus gluteus maximus, но с ето такива възрожденски думи:

„Отзад кир Михалаки беше някак по-деликатен: вратът му – като талията на свинята, гърбът – като табашки кош, а под гърба – кръгла манастирска трапеза.“

Текстът е публикуван във в. „Сега“.