Петролът може да поевтинее до 60 долара, ако ОПЕК не намали добива

| от |

Цената на петрола може да спадне до 60 долара за барел, ако страните членки на ОПЕК не се договорят за значително понижение на добива на съвещанието си в четвъртък, пише money.bg.

Ако няма съкращаване на производството, пазарите ще загубят доверието си в ОПЕК и неговата възможност д влияе върху световна търговия с петрол, смята Даниел Бейт от фонда Lupus Alpha Commodity Invest Fund. Добавяйки, че в такъв случай цената на Brent може да падне до 60 долара за барел.

Според него, вероятността от съкращаване на добива е не повече от 50 на сто. Редица анализатори смятат, че намаление на квотите за експорт с 500 хил. барела дневно не може да помогне за възстановяването на пазарите, отбелязва Reuters.

Даже ОПЕК да реши да съкрати добива с 1 млн. барела, Brent все пак ще може да поевтинее до 70 долара за барел, смята директорът по инвестициите на RCMA Capital, Даг Кинг.

Днес цените на петрола растат за сметка на намаляването на лихвените ставки в Китай и очакванията, че ОПЕК ще намали квотите за производство на съвещанието си във Виена на 27 ноември.

Сутринта фючърсите за Brent поскъпнаха с 47 цента до 80,83 д. за барел, а тези за американския еталон WTI – с 0,36 до 76,87 д. за барел. В петък сортът Brent поскъпна с 2,28 долара.

 
 
Коментарите са изключени за Петролът може да поевтинее до 60 долара, ако ОПЕК не намали добива