Петър Ганев: Промяната в пенсионното осигуряване е бюджетен въпрос, а не пенсионен

| от |

“Да се говори за избор при промените в пенсионното осигуряване е странно. На никой не се дава избор дали да се осигурява в частен фонд или в НОИ. Единственото, което се дава като избор е една малка част, която отива по лична сметка, да може да се насочва към НОИ.“ Това каза в интервю за предаването „Нещо повече“ на БНР икономистът Петър Ганев.

“Предложената промяна не е дали НОИ или частният фонд да ти управляват парите. Това е фундаментална промяна в смисъла на пенсионната система и в характера на тези пари. В единия вариант това са твои лични пари, които се наследяват, проверяват се и може да ги местиш в различните фондове. В другия вариант – веднъж излъжеш ли се да ги пратиш в НОИ, те изчезват. Това е все едно кажете: „Аз ви давам избор вие да се съгласите да ми давате всеки месец по 100 лева и веднъж като го направите е за цял живот“. Малко по малко хората ще бъдат подлъгани, както стана в Унгария или в Полша“ добави той.

“Ако държавата има притеснения към пенсионните фондове, иска да ги регулира по-добре, тъй като те действат така както им каже държавата. Тя им разписва в какво да инвестират. Държавата може да промени регламента, може да ги одитира, може да ги национализира и какви ли не неща да прави, ако там има нарушения. Но тя не прави това. Тя не прави нищо по отношение на частните фондове, освен да измисли механизъм да им вземе парите, за да и напълни бюджетната дупка. Това очевидно е бюджетен въпрос, а не пенсионен“, беше категоричен Ганев.

Цялото интервю можете да чуете тук.

 
 
Коментарите са изключени за Петър Ганев: Промяната в пенсионното осигуряване е бюджетен въпрос, а не пенсионен