Пет порции плодове и зеленчуци дневно са достатъчни за добро здраве

| от |

Не е необходимо да се тъпчете с плодове и зеленчуци – резултатите от ново изследване потвърждават, че препоръчваните от Световната здравна организация (СЗО) пет порции дневно са достатъчни за намаляване на риска от смърт по каквато и да е причина и в частност от сърдечносъдови заболявания, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в онлайн изданието на „Бритиш медикъл джърнъл“.

През април тази година беше публикувано британско изследване, според което за постигане на целта са необходими седем порции плодове и зеленчуци дневно, припомня агенцията. Авторите на настоящото проучване от Харвардския университет в САЩ обаче са установили, че „идеалното количество“ е пет порции на ден и че над него няма допълнителни ползи. Изследователите са стигнали до този извод след анализ на 16 проучвания, обхванали над 830 000 души. Според резултатите от настоящото изследване всяка допълнителна порция плодове и зеленчуци дневно намалява риска от смърт по каквато и да е причина с 5 процента и от смърт от сърдечносъдови заболявания с 4 процента. Над пет порции не се наблюдава понижение на риска по неизяснени от изследователите причини.

От 2003 г. Световната здравна организация препоръчва хората да консумират около 400 грама плодове и зеленчуци дневно за добро здраве, разпределени в пет порции от по 80 грама. Една порция плодове се равнява на един плод със средна големина като банан, ябълка, портокал или круша, две или повече сливи, седем ягоди или 14 череши. Зеленчуковата порция включва например купичка сурови зелени зеленчуци или половин купичка варени зеленчуци.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Пет порции плодове и зеленчуци дневно са достатъчни за добро здраве