Най-влиятелните футболни мениджъра в света

| от |

„Около най-спорното нещо на света винаги са се навъртали много мениджъри, треньори, агенти и съмнителни собственици, но докато споразумението с желания играч не е подписано, те не могат да се похвалят, че са постигнали много“ – казва краля на брокерите, Хорхе Мендес.

Хорхе Мендес

Може би, най -успелият мениджър на футболния пазар е човекът, който показа на света Кристиано Роналдо, Фалкао, Нани, Жоао Мутиньo, Диего Коста, Хамез Родригес, Анхел ди Мария, Виктор Валдес и много други. Бивш Диджей и собственик на нощен клуб, Мендес си изгради репутацията като продава играчи от Иберийския полуостров.

За това колко разбира от работата си показват и офертите, които е получил от Монако, за да убеди Кристиано Роналдо да премине при тях и тази на Реал номер „7“ да продължи договора си с мадридчани.

Мино Райола

113

За него казват, че е един от малкото, които се обръщат на „ти“ към Силвио Берлускони. Закръгленият Райола, като мениджър на Ибрахимович, Балотели, Погба, Кавани и много други звезди, спечели наградата “най- добрият футболен агент“ за изминалата година. Никога не е ритал топка, но това не му преи да живее, като най-скъпоплатените футболисти.

Успя да продаде Балотели на Манчестър Сити, а след това го върна в града на модата, с екипа на Милан. Негова е заслугата за серията успешни трансфери на Ибрахимович (Ювентус, Милан, Интер, ПСЖ) и преминаването на Кавани от Наполи в ПСЖ.

Пини Захави

114

Пини Захави направи истинска империя на футболния пазар, през последните 20 години той участва в реализирането на трансферите на Дрогба, Ашли Коул и Петер Чех в Челси, Верон в Интер, Яп Стам и Рио Фърдинанд в Манчестър Юнайтед и много други звезди.

Съвместно с Хорхе Мендес, държат монопола върху португалския пазар, така че никой трансфер не може да мине без тяхното съгласие. За своите сделки Захави винаги подбира тайни дестинации, далеч от очите на любопитните.

Киа Джорабчиан

115

С две гражданства (британско и канадско), иранецът Киа Джорабчиан е най-голямата мистерия сред футболните агенти. Произхожда от богато иранско семейство, а баща му Мохамед Джорабчиан е смятан за лидер на автомобилната индустрия в Близкия изток.

Въпреки, че не притежава професионален лиценз за агент, Джорабчиан има заслугите за няколко големи трансфера сред които този на Тевес в Манчестър Юнайтед, Масчерано в Ливърпул, Кака и Робиньо в Милан и Рамирес от Бенфика в Челси. Неговото запознанство с бившия собственик на Манчестър Сити Таксин Шинаватра му дава голяма сила при преговорите с останалите клубове.

Работил е като съветник в Манчестър Сити и Нюкасъл, но поради строгите мерки на властите в Англия, рядко посещава Острова. Посредничи и при трансферите на Алекс и Менез от ПСЖ в Милан. Негова е заслугата и Адел Таарабт да премине в Милан.

Джонатан Барнет

116

В света на спортната агентура, Барнет влиза, като мениджър на Ленъкс Люис при неговото второ завръщане на ринга. Посредничил е при няколко по-малки трансфера в английския Чемпиъншип през 2008. Прави истински „бум“ с трансфера на Ашли Коул от Арсенал в Челси.

За най-голям успех в кариерата му се счита миналогодишния трансфер на Гарет Бейл от Тотнъм в Реал Мадрид, когато след дълги преговори се стигна до рекордната сума от 100 милиона евро!
Той е агент и на Бейл са Джо Харт, Дарън Бент, Джеймс Милнър, Гарет Бари, Фил Ягелка и Ашли Коул, който п подписа за италианска Рома.

 
 
Коментарите са изключени за Най-влиятелните футболни мениджъра в света