Пет изненади на световното, от Коста Рика до Холандия

| от |

Louis van Gaal, right, and his Holland side have shown they can switch to suit their circumstances

Коста Рика

Коста Рика е откритието на световното и трудно можем да се сетим за друг отбор, продължил до елиминационната фаза толкова изненадващо. Много хора очакваха Коста Рика да е достоен съперник в група D, но никой не очакваше това, което се случи.

В началото Уругвай поведоха, но благодарение на Кристиан Гамбоа успяха да обърнат мача, който в крайна сметка завърши 3-1 за Коста Рика.

COsta Rica

Вместо да играят по-дефанзивно и да не търсят голове срещу Италия, Коста Рика не се уплашиха от Марио Балотели и в крайна сметка успяха да ги победят.

В мача с Англия не се нуждаеха от повече от точка за да са на върха на групата. Те дори допуснаха само един гол за всички мачове досега и Хорхе Луис Пинто се доказа като отличен тактик.

Колумбия

1

По време на квалификациите отборyt на Колумбия играеше 4-4-2, но липсата на Рафаел Фалкао насърчи Хосе Пекерман да играе с един нападател по-малко. Без Фалкао безкористният единак Теофило Гутиерес понякога бележи, но понякога не. Схемата 4-2-3-1 обаче показва добрата игра на халфовете Джеймс Родригес и Хуан Гилермо Куадрадо, двама звездни играча на турнира.

Специално Родригес е великолепен. Това пролича особено в победите срещу Гърция и Кот Д’Ивоар. Но голямата изненада, или не чак толкова голяма се случи снощи. Колумбия победи Уругвай с 2:0 и се класира на 1/4-финалите в Бразилия, където ще срещне именно отбора на домакините. По-рано през деня „селесао“ се измъчи срещу Чили и едва продължи напред след дузпи. И двата гола за колумбийците срещу Уругвай отбеляза Хамес Родригес, който оглави еднолично голмайсторската класация на Мондиал 2014 с пет попадения.

Холандия

holland

Може би не трябва да сме толкова изненадани от Холандия. Тактиката на отбора се върти около 2 идеи – въртенето между 4 и 3 в защита за да има свободен човек в отбрана и тежък натиск в средата на терена – класически идеи на Ван Гаал.

Екзекуцията на тези идеи обаче на моменти куца. Срещу Чили Ван Гаал в крайна сметка залага на Дирк Каут като ляв бек. В мача с Австралия пък увеличава защитниците.

Пресата им обаче сработва перфектно. В унижителното 5-1 срещу Испания отборът на Холандия рискува много тактически, но печели.

Победата над Чили можем да отдадем на Найджел де Йонг, Снайдер и Уиналдум, които стоят плътно до съперниците си, където и да се намират те на терена.

Гърция

Първите два мача Гърция играха както винаги и не отбеляза гол. Колумбия лесно ги победи, а след това направиха равенство с Япония. В последния им мач, срещу Кот Д’Ивоар обаче гърците се промениха – натискаха много и принуждаваха халфовете на противниците им да правят безсмислени пасове. Гърците също така опитаха няколко доста амбициозни удари от далеч и удариха две греди. Дано продължат да играят по този начин срещу Коста Рика.

2024866_w2

Алжир

Отборът на Алжир се оказа най-подцененият на това световно. Букмейкърите поставиха единствено Иран под тях за отбора, за който е най-малко вероятно да спечели.

article-2516825-1986121500000578-452_634x424

Алжир подмами всички след като падна от Белгия с 2-1. Изненадващо обаче отбелязаха много рано, инструктирани от треньора си да се пазят и да чакат на контраатака. Единствено план Б на Белгия, включващ Фелайни и Ориги ги спаси от равенство.

Истинската игра на Алжир се разкри в следващите мачове – силен натиск, много пасове и игра на високи обороти. Най-ясно се видя в победата им с 4-2 срещу Корея. Равенствтото с Русия пък им осигури продължаването към елиминационната фаза на турнира.

 
 
Коментарите са изключени за Пет изненади на световното, от Коста Рика до Холандия