Пешa през България и Европа

| от |

България търси връзка с Румъния за установяване на общ коридор за пешеходен туризъм. Развитието на маршрута тези дни добива реални измерения с експертната помощ на Лиз Нелсен, председател на Европейската асоциация за пешеходен туризъм, съобщава БНТ.


Без кола, без автобус, влак или самолет. Когато човек разчита на двата си крака, пред него се откриват много и красиви възможности. В България, че и извън нея. Три основни пешеходни европейски трасета минават през страната ни: Е3 – по билото на Стара планина, Е4 – през Витоша, Верила, Рила и Пирин и Е8 – през Рила и Родопите. Развитието на тези маршрути е непрекъснат процес. С един от етапите му е свързано и сегашното посещение в България на Лиз Нелсон, председател на Европейската асоциация за пешеходен туризъм.

Лиз Нелсон, президент на Европейската асоциация за пешеходен туризъм, коментира, че „Е3 е във фокуса на вниманието ни, тъй като в Румъния са намерили средства за развитието на това трасе и се нуждаят от определяне на граничната връзка с България. Така Карпатите ще намерят връзка със Стара планина – от Ком до Емине. При определянето на маршрута естествените пътеки са предпочитани пред асфалта, в маркирането на трасетата участват доброволци, а средствата са нужни предимно за материала и направата на табелите.“

Лиз Нелсон, коментира: „Европейският съюз понякога отпуска средства по проекти, най-вече за развиване на трасетата. Големият проблем е свързан с поддръжката им. Тя изисква правителствата и доброволците да работят заедно.“

Усилието дава нов шанс на труднодостъпните райони.

Лиз Нелсон смята, че „ходенето пеша е бавна дейност, свързана с места за спиране, похапване, непретенциозни къщи за преспиване. Всичко това го има в малките селца. Наблюдаваме как в много страни тези слабо развити и отдалечени райони се радват на постъпления именно от пешеходния туризъм.“ Същото може да се случи и в България, убедено твърди Лиз Нелсон.

 
 
Коментарите са изключени за Пешa през България и Европа