Печално за Украйна

| от |

Състоянието на украинската икономика е катастрофално: дългове за милиарди, корупция, бързорастящи цени, а над страната витае и опасността от война. Независимо от обещаните външни кредити, за Украйна идват тежки времена, пише Дойче веле.

0,,17519872_303,00

Обещаните кредити от МВФ са просто глътка въздух за Украйна, но не и повече. През следващите две години правителството в Киев може да разчита на 15-18 милиарда долара, а не е изключено сумата да нарасне дори до 27 милиарда. „Тези пари са абсолютно необходими, за да предпазят Украйна от банкрут“, казва Райнер Швайкерт от Института за световна икономика в Кил. Той обяснява, че в момента Украйна на практика няма възможност да си набавя свеж капитал на външния пазар и разчита на кредити от МВФ, за да оцелее.

По данни на украинското правителство, финансовите нужди на страната възлизат на 35 милиарда долара, а държавният дълг е скочил до 75 милиарда – т.е. той надхвърля две трети от брутния вътрешен продукт (БВП). За страни с подобно нисък икономически прираст въпросната стойност крие доста опасен потенциал, отбелязаха наскоро анализатори на австрийската „Райфайзен Банк“. През последните години Украйна успяваше някак да закърпи положението, но в бъдеще това едва ли ще е възможно, предупреждават виенските експерти. Валутните резерви на страната са почти изчерпани, и според преценките на „Райфайзен Банк“, още идната година Украйна ще има нужда от нови кредити за 10-15 милиарда долара.

Мрачно бъдеще

Липсата на правна сигурност, широко разпространената корупция и опасността от война с Русия отблъскват и малкото западни инвеститори. Олигарсите контролират обширни части от икономиката, почти не плащат данъци и изнасят огромните си състояния в данъчни оазиси като Кипър. Само когато решат да разширяват империите си, връщат част от милиардите обратно. Единствено по този начин може да се обясни учудващият иначе факт, че Кипър води класацията за преки чуждестранни инвестиции в Украйна.

„Ако изтичането на капитали в чужбина бъде спряно, това вече би означавало известна победа“, смята икономистът Борис Кушнирук, който от години насам консултира украинското правителство. Той казва: „За олигарсите винаги е било по-лесно да подкупят някой високопоставен държавен служител в администрацията, а понякога дори и самия премиер, за да не плащат данъци. Когато обаче правителството ясно демонстрира твърдост спрямо олигарсите, те са готови да плащат и повече, защото осъзнават, че бизнесът и капиталите им са застрашени.“

Борбата срещу корупцията е само една от мерките, за които настоява МВФ. Експертите искат Украинската централна банка да спре да крепи националната валута, защото обвързаността на украинската гривня с долара доведе дотам, че валутните резерви на страната се стопиха почти наполовина от 2010 насам. Освен това от МВФ искат да се премахнат част от социалните облаги в Украйна, за да се санира бюджетът, както и да се прекрати субсидирането на цената на газа. Украинското правителство вече започна с изпълнението на последната мярка. В резултат на това още през май цените на газа за частните домакинства ще се увеличат с 50%, а за предприятията – с 40%.

Тези мерки обаче вероятно ще се окажат без особен ефект. Руският концерн „Газпром“ така и така отмени всички досегашни отстъпки в цената на газа за Украйна. Така украинският енергиен концерн „Нафтогаз“ ще трябва да плаща още от април тази година 44% по-висока цена за вноса на природен газ. Както обяви „Газпром“, това било наказанието за неиздължените дългове на „Нафтогаз“, възлизащи на близо 2,2 милиарда долара. На всичкото отгоре, цените на руския газ ще растат допълнително, защото все още действащите намаления бяха свързани и с нуждите на руския Черноморски флот на полуостров Крим. След като обаче Русия си присъедини Крим, Москва няма защо да прави повече отстъпки в цената.

Всичко ще поскъпне

Не само цените на газа обаче ще поскъпнат. Русия може би ще оскъпи и други свои стоки, които изнася за Украйна, а този износ представлява близо една трета от целия украински внос. А и по друга причина се очаква цените на хранителните продукти и луксозните стоки да скочат. Борис Кушнирук съветва например правителството да вдигне акцизите за алкохола и цигарите. „Публична тайна е, че в Украйна има редица стоки, които на практика не се облагат с данък“, казва той.

Цените скачат, а в същото време правителството ще е принудено да изпълни исканията на МВФ за орязване на социалните облаги и за съкращаване на държавни служители. Всяко десето държавно работно място предстои да бъде съкратено, при това става дума само за първия рунд от предвижданите реформи. Десетки хиляди украинци може да загубят работните си места.

„Сегашната икономическа криза може „в краткосрочен план“ дори да се изостри в резултат на исканията на МВФ“, прогнозира Райнер Швайкерт. Според него Украйна и без друго трябва да очаква намаляване на икономическия си прираст с около 2,5 на сто още през тази година.

„Особено за хората с ниски доходи се задават трудни времена“, казва и Борис Кушнирук. „Засега украинците са готови на жертви. За тях спадането на жизнения стандарт ще бъде по-малкото зло пред перспективата да има война. Важното е обаче хората да усетят, че и големите фирми са задължени да плащат данъци, както и да се спре пилеенето на пари“, добавя той.

 
 
Коментарите са изключени за Печално за Украйна