Първи резултати от местния вот

| от chronicle.bg |

Ясни са първите резултати от местните избори в страната. Те са по данни от социологически агенции, все още няма официална информация от ЦИК. Най-много гласове в страна получават кандидатите на ГЕРБ, който печелят на първи тур в София, Варна, Бургас, Благоевград, Велико Търново и Стара Загора. Балотаж няма да има и в Кърджали, където печели кандидатът на ДПС. По данни на ЦИК към 17.00 часа избирателната активност за местните избори в страната е 46,8%.

Резултатите за страната показват, че 35 на сто от гласоподавателите са дали гласа си за ГЕРБ. За БСП – 17 процента, за ДПС – 15 процента. След тях се подреждат реформаторите с 9 на 100 от гласовете. За АБВ са гласували 4 на 100, а за Атака – 3 процента. ВМРО и НФСБ си поделят 2.5% от гласовете.

В София Йорданка Фандъкова постига победа на кметските избори още от първия тур. Според Нова телевизия тя печели 60 на 100 от гласовете. След нея се нареждат Михаил Мирчев (БСП) и Вили Лилков (Реформаторски блок) с приблизително равностойни резултати.

В Пловдив Иван Тотев (ГЕРБ) ще се принуди да защитава кметския си пост на балотаж срещу бившия градоначалник Славчо Атанасов (НФСБ-ВМРО). Тотев получи 37 на 100, а Славчо Атанасов – 20 на 100. Георги Гергов (БСП) е с близък резултат до Атанасов.

Във Варна досегашният кмет Иван Портних води със значителна преднина пред конкурентите си по предварителни данни – 57,9%. Следва Чавдар Трифонов, подкрепен от Реформаторски блок и Патриотичен фронт с 11.6%. Независимата Анелия Клисарова, подкрепена от БСП, получава 8.1, а Данаил Папазов – 7.3.

В Бургас с 86 процента печели досегашният кмет Димитър Николов (ГЕРБ). На второ и трето място се нареждат кандидатите на НФСБ Бойко Миразчийски и Евгений Мосинов (БСП).

В Шумен се очертава се балотаж между кандидата на ГЕРБ Любомир Христов и Иван Иванов от БСП. Досегашният дългогодишен кмет Красимир Костов (БСП) отказа да се кандидатира за трети мандат.

В Благоевград досегашният кмет на Благоевград Атанас Камбитов (ГЕРБ) печели изборите от първи тур. На второ място се нарежда претендентът от БСП Милан Богдански.

Във Велико Търново Даниел Панов (ГЕРБ), който управлява общината от 2007 г. насам, печели изборите от първи тур. На второ място се нарежда Валентин Ламбев – БСП.

Във Враца балотаж ще реши кой ще бъде следващият кмет. Битката е между настоящия кмет Николай Иванов (инициативен комитет, подкрепен от БСП) и Калин Каменов, кандидат на ГЕРБ.

В Стара Загора според предварителните резултати убедително печели настоящият кмет на града Живко Тодоров, за когото са гласували 75.1 процента от имащите право на глас. Далеч зад него е кандидатът на ДСБ Стефан Шишков с 10,5%. Това ще бъде вторият мандат на Тодоров.

Балотаж се очертава в Сливен между сегашния кмет Кольо Милев (БСП) и кандидатът от ГЕРБ Стефан Радев. Трети остава бившият кмет на града Йордан Лечков.

Във Видин също ще има балотаж – между Огнян Ценков (ГЕРБ) и Росица Кирова (Единни за Промяна). Кандидатът на БСП Людмил Димитров е на трета позиция.

ДПС печели убедително в Кърджали. Кметът от ДПС Хасан Азис печели първи тур с 53.8% от гласовете по данни на „Алфа рисърч”. Кандидатът на ГЕРБ Илия Илиев се подрежда на второ място с 27.7 на 100, а Георги Кючуков от БСП е трети с 11.3%.

В Хасково кандидатът на ГЕРБ Добри Беливанов води с почти двойна преднина пред дългогодишния кмет Георги Иванов. Резултатът му обаче означава, че Хасково ще избере градоначалник на балотаж след седмица.

Обновена в 19.38 часа.

 
 
Коментарите са изключени за Първи резултати от местния вот