Партията на Марк Рюте спечели вота в Холандия

| от chronicle.bg |

Народната партия за свобода и демокрация (VVD) на премиера Марк Рюте печели най-много мандати в новия парламент на Холандия. Това показват данните от първия екзит-пол, излъчени от националната телевизия NOS.

VVD ще може да разчита на 31 мандата в 150-местния парламент.

Националистите на Герт Вилдерс се борят за второто място заедно с още две партии, които ще получат по 19 мандата. Зелената левица GroenLinks регистрира сериозен прираст на подкрепа – от 4 мандата в последния парламент, сега ще могат да разчитат на 16 места. За сметка на това Работническата партия (PvdA) отчита исторически срив от 38 на едва 9 мандата.

Данните на Ipsos показват, че това са изборите с най-висока активност в последните 31 години. Вижте сравнението с избирателната активност от 2006 г. досега:

Предварителните данни показват две възможни коалиции за постигането на мнозинство в парламента от 76 мандата. Правителство може да има, ако дясноцентристката VVD направи коалиция с CDA („Християндемократически призив“), либералната D66 („Демократи 66“) и Зелената левица. Вторият вариант за управление е зелените да бъдат заменени от Работническата партия PvdA.

Първите действителни резултати от преброяването на парламентарните избори се очакват след полунощ местно време.

Рюте обаче вече получи поздравления от германското Министерство на външните работи:

„Голямото мнозинство от холандските гласоподаватели отхвърлиха анти-европейските популисти. Това е добра новина. Имаме нужда от вас за силна Европа“, написа официалният акаунт на министерството на Зигмар Габриел.

 
 
Коментарите са изключени за Партията на Марк Рюте спечели вота в Холандия