Парламентът отхвърли ветото върху Закона за военното разузнаване

| от chronicle.bg |

Парламентът отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за военното разузнаване, с което се даваше възможност на цивилен да оглави служба „Военна информация“. В подкрепа на ветото гласуваха само депутатите от парламентарната група на Реформаторския блок, всички останали бяха против.

Така депутатите затвърдиха решението си шеф на службата да бъде само човек с военно образование. Тъй като сегашният шеф Йордан Бакалов няма такова, се наложи да подаде оставка.

В мотивите за ветото на президента беше записано, че изискането е неправилно и е по-важен опитът, отколкото наличието на военен ценз.

По-рано премиерът Бойко Борисов се оплака, че е заобиколен от депутатите на ГЕРБ в парламента за поправката в Закона за военното разузнаване, която щеше да свали Йордан Бакалов от ръководния пост. Поправката беше предложена от БСП, но подкрепена от народните представители на ГЕРБ.

Така се стигна до президентско вето, а Борисов се застъпи за Бакалов, бивш депутат от СДС и служебен вътрешен министър, лансиран от министъра на отбраната Николай Ненчев.

 
 
Коментарите са изключени за Парламентът отхвърли ветото върху Закона за военното разузнаване