Парламентът запази плоския данък

| от |

Народното събрание отхвърли два отделни законопроекта за въвеждане на прогресивно подоходно облагане, внесени от БСП и „Атака“, предаде БГНЕС.

След близо два часа дебати и двата сходни законопроекта, които по същество отменяха плоския подоходен данък от 10% и въвеждаха различни прогресивни скали за данъците върху доходите на физическите лица, бяха отхвърлени.

Срещу предложенията на БСП и „Атака“ гласуваха депутатите на ГЕРБ, ДПС и Реформаторския блок, а „за“ бяха народните представители от вносителите и тези на Патриотичния фронт, „Български демократичен център“ и АБВ.

Веднага след гласуването Йордан Цонев обяви, че въпреки отказа на ГЕРБ от подкрепа на ДПС, днес именно неговата парламентарната група е направила така, че това гласуване да не бъде успешно.

„Някога мнозина са смятали, че земята е плоска, че слънцето се върти около земята и дори се е наказвало, ако това бъде оспорено. Вие, господа отдясно, сте на нивото на това късно средновековно мислене. Мина времето, в което се смяташе, че земята е плоска. Тя не е такава и плоската политика на плоското мислене трябва да бъде променена, защото това е път към развитието на страната“, заяви в началото на дебатите Янаки Стоилов от БСП.

Той подчерта, че сегашният плосък данък е политика, която трябва да се смята за напълно изчерпана. Според него през 2008 година е имало известна логика за въвеждането на единната данъчна ставка върху доходите заради процес на икономическо оживление, но това е довело до задълбочаване на неравенствата, които вече достигат критични стойности. Спекулативно нарече Стоилов твърдението на Министерството на финансите, че с въвеждането на плоския данък са се увеличили приходите от данъци, като според него причина за това е, че няма необлагаем минимум и повече бедни хора са започнали да плащат налог.

„Носим своята отговорност за съхраняване на плоския данък и това е проява на политическа отговорност и последователност“, коментира от своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан в отговор на твърдението на Стоилов, че още през миналия парламент от БСП са опитали да отменят плоския данък, но коалиционният им партньор не е позволил това да се случи. След въпроса за съхраняването на плоския данък, обаче, идва и въпросът за отговорността от въвеждането му, подчерта Местан и припомни, че той е въведен от ляво-центристкото управляващо мнозинство на Тройната коалиция с министър на финансите Пламен Орешарски, премиер Сергей Станишев и мандатоносител ДПС. „Ако плоският данък е продукт на плоско политическо мислене, вие определихте като такова мисленето на Тройната коалиция. Аз не смятам, че беше продукт на такова мислене, а на модерно либерално мислене“, обяви Местан.

„Всяка партия има право да изживее своя катарзис“, отговори Янаки Стоилов и добави, че е дошло времето българското общество да направи решителна крачка към прогресивна политика, защото това е политика на напредъка, която ще помогне да бъде преодоляно разочарованието на хората през последните две десетилетия.

Най-остро на прогресивния данък се противопостави Мартин Димитров от Реформаторския блок, който обърна внимание на факта, че плоският подоходен данък е единственият данък, от който в момента приходите растат. Имаме 12% растеж на приходите от плоския данък през 2014 година спрямо 2013 година, каза той и обвини БСП и „Атака“, че искат да отменят единствения данък, който работи. Защо не обсъждаме приходите от акцизи или ДДС, а точно плоският данък, попита той и се обърна към колегите си от „Атака“, че дори в „любимата им Русия“ има плосък данък. Тенденцията е в страните, които са го въвели, това да работи много добре, каза Мартин Димитров. Той настоя също така, че най-големият успех на плоския данък е в това, че създава огромни стимули за доброволна събираемост. „Това е една от най-добрите реформи, правени изобщо у нас“, категоричен бе той по отношение на въвеждането на плосък данък от Тройната коалиция.

В споровете с депутатите на „Атака“ и БСП Димитров подчерта, че в държави като Словакия, Литва и други, които са част от Европейския съюз данъкът е плосък, но бе контриран, че в САЩ, Великобритания, Германия, скандинавските държави и почти всички останали европейски държави облагането е прогресивно.

Въвеждането на плосък данък от Тройната коалиция стана след една среща на Министерски съвет в Евксиноград и за мен беше гръм от ясно небе, спомни си по време на дебатите Георги Кадиев, според когото това е било историческа грешка на БСП.

Подкрепа за въвеждането на прогресивна скала изказаха още от АБВ и от Патриотичния фронт. „България е най-бедната страна в ЕС и е задължение на всички управляващи да търсим начини и пътища за облекчаването на нашите най-бедни сънародници“, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Това е била и една от позициите, по които по време на преговорите за съставяне на правителство са останали различията между ГЕРБ и ПФ, каза той.

В крайна сметка и двете прогресивни скали на „Атака“ и БСП бяха отхвърлени от мнозинството в пленарна зала. Предложението на „Атака“ събра гласовете на вносителите и на БСП – общо 41, докато това на БСП събра 62 гласа „за“ и 112 „против“. Предложението на БСП бе подкрепено от всички с изключение на ГЕРБ, РБ и ДПС. /БГНЕС