Парижкият прокурор с хронология на атаките

| от chronicle.bg |

129 души са загинали, 352 души са ранени при снощните атаки в Париж, а поне 99 са в критично състояние. Седмина терористи са загинали вследствие на собствените си действия. Това стана ясно по време на пресконференцията на парижкия прокурор Франсоа Молен.

Имало е общо шест отделни атаки. 18 са убитите при стрелба на терасата на заведението La Belle Equipe, 14 са загиналите при стрелбата в бар Carillon. Имало е стрелба и в близкия камбоджански ресторант Le Petit Cambodge и в пицария La Casa Nostra.

Най-голямата част от жертвите са загинали по време на концерта в „Батаклан” – петото от местата на атаки. Шестата локация е стадиона, където са загинали двама атентатори-самоубийци.

Първата експлозия на Стад дьо Франс е била до вход D, където са открити две тела – едното е с колан от експлозиви, а втората жертва е случаен минувач.

След това стрелец е открил стрелба по хора, седнали да вечерят в бар. Той е пристигнал в кола Seat. На мястото са загинали 15 души и 10 са ранени.

В 9.30 вечерта се взривява втори човек с колан от експлозиви до вход H на стадиона. Две минути по-късно започва стрелба в 11 район на Париж отново пред бар. На мястото са загинали 5 души, а 8 са ранени. Намерени са около 100 патрона. Нападателите са пристигнали в черен Seat.

Най-много са жертвите в концертна зала Батаклан. Нападателите са говорили за Сирия и Ирак. В залата са загинали трима терористи – един е застрелян от полицията, а други двама са се самовзривили.

Вследствие на действията им са загинали 89 души, а броят на ранените е неизвестен.

Франсоа Молен посочи, че три екипа от координирани нападатели са участвали в снощните атаки в Париж. Те са се разделили на няколко места – Стад дьо Франс, черния Seat, видян на няколко места, на които е имало стрелба и черен VW Polo.

Една от колите, използвани при парижките атаки, е регистрирана на името на френски гражданин, който е бил спрян за проверка на френско-белгийската граница заедно с още двама души.

Тримата живеели в Белгия, но не са известни на френските власти. Белгийските власти вече обявиха, че са проведени редица арести под тяхна юрисдикция, след като кола с белгийски номера е забелязана близо до „Батаклан” в петък вечер.

Единият от атентаторите е роден на 21 ноември в парижкото предградие Куркурон, на около 30 километра от Париж. Той е известен на полицейските власти от 2004 година и е отбелязан като екстремист през 2010 година.

Вторият нападател е носел паспорта на сирийски гражданин, роден през 1980 година. Той не е познат на френската полиция.

Експлозивите, използвани от атентаторите самоубийци, са TATP (триацетон трипероксид). Това е вид експлозив, наричан „Майката на Сатаната“и може да бъде приготвен от лесно достъпни химикали, които могат да бъдат използвани лесно и ефективно. Те трудно се засичат от полицейски кучета и други конвенционални методи.

Не е изненада, че именно такива взривни вещества използват терористите от известно време. За първи път този експлозив е използван през 2001 година.

Очаквайте още подробности.

 
 
Коментарите са изключени за Парижкият прокурор с хронология на атаките