Париж след терора

| от chronicle.bg |

Властите: Не излизайте от домовете си

Властите в Париж предупредиха жителите на града да не излизат от домовете си, освен ако не е крайно наложително.

Все още не е известен броят на пострадалите при кървавите атентати във френската столица, а броят на загиналите, според различни източници, варира между 120 и 150. Всички атаки в Париж са съсредоточени в района на Площада на Републиката.

Френският президент Франсоа Оланд обяви извънредно положение за цялата страна.

​Границите на страната са затворени. В официално изявление държавният глава опита да вдъхне кураж на французите. Той говори за десетки ранени и около 40 убити и обеща да няма да има други атаки.

Летищата и гарите във Франция остават отворени

Летищата във Франция остават отворени, а самолетите и влаковете ще продължат да се движат.

Белгия затвори границата си с Франция, въвеждайки контрол върху пътищата, железопътните линии и полетите, идващи от Франция. По първи данни на белгийското министерство на външните работи все още няма информация за белгийци, загинали при атаките.

American airlines обяви, че отменя полетите към Париж, пише британският в. „Daily Express”. Авиокомпанията съобщи, че спира вечерните и нощни полети до Париж, съобщи говорителят на авиопревозвача Джошуа Фрид.

Заради терористичните атентати в Париж американската авиокомпания Delta отмени своите полети до френските летища Шарл дьо Гол и Орли от 13 до 15 ноември включително.

U2 отложи съботния си концерт в Париж

Американската група U2 обяви, че отменя концерта си, предвиден за събота в Париж.

В комюнике групата на Боно съобщава, че е взела това решение заради обявеното извънредно положение след атаките снощи в Париж. В съобщение на интернет сайта си, музикантите изказват съболезнования за жертвите: „Гледахме с неверие и вълнение събитията в Париж и мислите ни бяха с жертвите и техните семейства“.

Групата пише и послание на солидарност до своите колеги от „Eagles of Death Metal”, които са свирили в момента на нападението в зала „Батаклан“.

Европа солидарна с Франция и френския народ

Белгия е рамо до рамо с Франция, каза в изявление премиерът Шарл Мишел, който свика Национален съвет по сигурността. По информация на създадения Кризисен щаб на правителството полицейски засилен контрол има по всички основни гари и летища по границата с Франция.

Големите европейски международни институции, които по принцип са затворени веднага излязоха с реакции с писмо до френския президент Франсоа Оланд.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви:

Това е дързост срещу Франция и Европа. Това е битка срещу всички европейци и целия свободен свят. Европейският съюз ще съдейства на Франция и ще подсили антитерористичната си стратегия. Ще искаме от световните лидери, които се събират на Г-20 в Анталия, да отговарят подобаващо на заплахата от екстремизма.

Дълбоко съм шокиран, каза от своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Мислите са ми със семействата на загиналите, тероризмът никога няма да победи демокрацията.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е дълбоко трогнат от трагедията и съчувства на близките на загиналите във Франция.

Ще направя всичко възможно да помогна на властите и френския народ, за да преодолеят заедно това ново предизвикателство.

Има и съболезнователно писмо изпратено до Франция от Европейския парламент и неговия председател Мартин Шулц.

Засилени мерки за сигурност в Италия

Министърът на вътрешните работи на Италия Анджелино Алфано е дал указания незабавно да се усилят мерките за сигурност на Апенините във връзка с кървавите събития в Париж.

Неизвестни лица откриха огън с автоматично оръжие на няколко места и взривиха три гранати край стадион във френската столица. Броят на жертвите е най-малко 60, а ранените са десетки.

„Представители на нашите части за борба с тероризма се намират в постоянен контакт с френските колеги и с изключително внимание следят какво се случва в Париж, за да бъдат предприети по-нататъшни превантивни мерки”, каза министърът, цитиран от италианските медии.

 
 
Коментарите са изключени за Париж след терора

Повече информация Виж всички