Париж съобщи, че в Алжир е отвлечен френски гражданин

| от |

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс заяви, че не може да става и дума да се отстъпи пред заплахите на една терористична групировка.

Той заяви това по повод разпространена заплаха от страна на свързана с „Ислямска държава“ алжирска терористична група, че ще убие френски заложник. Във видеозпис ислямистката групировка „Jund al-Khilafa“, „Воини на Халифата“, която е свързана с ИД, показва заложника Ерве Пиер, който моли президента на Франция за помощ. Похитителите му заплашват, че той ще бъде екзекутиран до 24 часа, ако Франция не спре въздушните си удари срещу ИД в Ирак. „Една терористична групировка не може да повлияе на позицията на Франция. Не може да става и дума да се отстъпи пред заплахите на терористична група“, каза Фабиюс на пресконференция.

На записа заложникът Ерве Пиер Гурдел е показан с оранжев гащеризон, седнал на земята, обграден от двама маскирани мъже, въоръжени с автомати калашников. Заложникът казва, че е от Ница и е високопланински водач.

Той уточнява, че е пристигнал в Алжир в събота и е отвлечен в неделя вечерта. Видеозаписът е разпространен часове след призива на ИД да бъдат убивани всички граждани /французи и американци/ на страните от международната коалиция, сформирана, за да се бори с ислямистката групировка в Ирак и Сирия. Фабиюс потвърди автентичността на видеозаписа и заяви, че ситуацията е изключително критична. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Париж съобщи, че в Алжир е отвлечен френски гражданин