Папата уволни шефа на гвардейците

| от |

Папа Франциск освободи шефа на Швейцарската гвардия, тъй като е недоволен от прекалено авторитарния му стил на работа, съобщи ватиканският всекидневник L’Osservatore Romano. Последният му работен ден е 31 януари догодина.

Светият отец не посочва официална причина за решението си.

Даниел Анриг напуска Ватикана след вярна осемгодишна служба. Някои от подчинените му обаче не скриват, че с напускането му идва краят на една диктатура.

Би Би Си цитира свои източници от Ватикана, според които папа Франциск не е доволен от прекалено строгия, армейски режим, който полковникът е налагал на подчинените си 110 гвардейци.

Преди да оглави Швейцарската гвардия през 2006 г. Анриг е ръководел екип криминалисти в родината си. Той е разследван от Швейцарския червен кръст и „Амнести интернешънъл“ за нарушение на човешките права в имигрантски център през 2003 г., но отхвърля всички обвинения.

Папа Франциск останал недоволен и от ремонта на големия луксозен апартамент, който семейството на Даниел Анриг обитава. Той обаче е точно над помещенията, където живеят гвардейците и рязко контрастира с условията в тях.

Светият отец поддържа свободни отношения с охранителите си. Той познава повече от тях по име и често приема несериозно предупрежденията за неговото здраве и сигурност. / News7

 
 
Коментарите са изключени за Папата уволни шефа на гвардейците