Папа Франциск призова за нежност и топлота

| от |

Папа Франциск призова за нежност и топлота след изпълнената с насилие година. Милиони християни по света дадоха старта на коледните тържества.

Краткото послание на папата беше изпълнено с евангелски препратки. За първи път то беше излъчвано в 3D формат.

„Имаме ли куража да посрещнем с нежност трудностите и проблемите на тези, които са близо до нас“, попита папата в катедралата „Свети Петър“, изпълнена с 5000 вярващи. „Или предпочитаме безпристрастните решения, които може би са ефективни, но лишени от топлотата на Евангелието? Светът се нуждае от толкова много нежност днес“, добави той. Главата на Римокатолическата църква призова „арогантните, горделивите… и затворените към другите“ да посрещнат живота „с доброта и смиреност“.

Във Витлеем на Бъдни вечер трескава подготовка предшестваше тържествата за Рождество Христово. В полунощ бе отслужена служба в базиликата „Рождество Христово“, построена върху мястото, където се смята, че Света Богородица е родила Исус Христос. Латинският патриарх на Йерусалим Фуад Туал поведе процесия до църквата. В своето обръщение той призова за „мир в Йерусалим“, където сблъсъците между израелци и палестинци разтърсват града от месеци. Той призова още за „равенство и взаимно уважение“ сред всички религии. Латинският патриарх призова и за възстановяването на град Газа, който през лятото бе опустошен по време на 50-дневната война между ХАМАС и Израел, в която загинаха повече от 2200 души.

Извън църквата човек, облечен като Дядо Коледа, раздаваше лакомства до огромна коледна елха, украсена с червени, черни и сребърни топки – цветовете на палестинското знаме.

За много вярващи в региона, празненствата са изпълнени с тъга в края на една година на кръвопролития, белязана от засилване на преследванията срещу християни. „За много от вас музиката на коледните песни ще бъде съпроводена със сълзи и въздишки“, написа папа Франциск в дълго писмо до християните в Близкия Изток.

По телефона главата на Римокатолическата църква отправи послание към бежанците в иракския кюрдски автономен регион. „Скъпи братя, аз съм с вас, с вас съм в сърцето си. Децата и възрастните са в сърцето ми“, каза той на бежанците, цитиран от италианската агенция AGI. Той каза на бежанците в палатковия лагер Анкауа в покрайнините на град Арбил в Северен Ирак, че те, подобно на Исус, са принудени да бягат, защото за тях няма място. „Вие сте като Исус в тази нощ. Аз ви благославям и съм с вас“, каза той на иракчаните.

В лагера Анкауа живеят предимно християнски бежанци, принудени да бягат от екстремистите от групировката „Ислямска държава“ (ИД). В писмо до християните от Близкия Изток папата ги призова да останат в региона, където християнските общности живеят от 2000 години, и да помогнат на мюсюлманските си събратя да представят „една по-истинска картина на исляма“ като религия на мира.

В Багдад халдейският патриарх Луис Сако каза, че около 150 000 християни са разселени заради офанзивата на „Ислямска държава“. Разселените християни в Ирак „продължават да живеят в трагична ситуация и за тях ням бързо решение“, каза той за АФП.

В Сирия християните в град Хомс за първи път от 3 години празнуват Коледа в квартал Хамидия с коледно дърво, украсено в ярки цветове./АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Папа Франциск призова за нежност и топлота