Папа Франциск Популярният

| от |

Измина почти година откакто Франциск зае папския пост и вече има достатъчно данни от проведени изследвания в подкрепа на тезата, че той е много харесван, пише Time.

Pope Francis greets the faithful as he arrives at Copacabana Beach to celebrate mass on his sixth day in Rio de Janeiro

Доклад от Pew Research Center, публикуван миналия четвъртък установява, че по-голямата част от американските католици одобряват действията на Светия Отец. Повече от половината от изследваните оценяват папството му позитивно, а една трета по-скоро позитивно, което възлиза на 85% одобрение, с около десет процента повече от средното одобрение за периода на папсвото на Папа Бенедикт XVI. Единствено по-обичан е бил папа Йоан Павел, чиито рейтинг преди две десетилетия достига 93%.

1261

Най-интересната констатация от доклада обаче е, че папството на Франциск съвпада с нстоящата тенденция на растеж на католици, желаещи да изразяват вярата си. През изминалата година една четвърт от католиците споделят, че са развълнувани за вярата си и се молят по-често, а една пета четат Библията по-често. Изследването не свързва директно новият Папа с тези факти, но се наблюдава по-интензивна религиозност от като на поста е Франциск.

Още интересни факти от изследването:

  • 71% от американските католици са на мнението, че Папа Франциск променя католическата църква, като само 2% от тях смятят че промяната е към по-лошо
  • Повече от половината от не-католиците в Щатите се съгласяват, че Франсиск е стъпка в правилната посока
  • Няма промяна в процента американци които се определят като католици окакто Франциск е папа
  • Няма промяна в процента на католици, ходещи на меса или изповед
 
 
Коментарите са изключени за Папа Франциск Популярният