Папа Франциск благослови детска книжка за хомосексуални

| от chronicle.bg |

В началото излизането на книгата „Малкото яйце“ не предвещаваше буреносни събития. Корица с животинки, сюжет с приключенията на едно яйце…на пръв поглед книгата на Франческа Парди изглежда като всяка друга детска книжка.

Това, че яйцето среща различни фамилни типове по пътя си, обаче, разбуни духовете сред консервативните слоеве на обществото, които обвиниха авторката в пропагандиране на хомосексуализъм.

В книгата яйцето среща двойка гей пингвини и зайки лесбийки, които успешно създават семейство, както и ред други нестандартни семейни модели – включително самотен родител хипопотам, двойка кучета и кенгура, осиновили полярни мечета, обяснява британският „Гардиън“.

През юни книгата бе забранена за разпространение във Венеция от новия кмет Луиджи Брунаро, който спря още около 50 заглавия от училищните библиотеки. Противоречивото му решение доведе до това повече от 250 италиански писатели да наложат изтегляне на собствените си книги от града – ход, който един от авторите описа като „протест срещу безобразен акт на цензура и невежество“.

Парди обаче намира неочакван и силен поддръжник в лицето на папа Франциск, който ѝ изпраща чрез екипа си писмо с одобрение на работата ѝ, след като писателката му изпраща колет с детските си книги, придружен от писмо, в което описва атаките, на които е била подложена в Италия. Ето и отговорът на папата:

„Негово светейшество е благодарен за внимателния жест и чувствата, които той предизвика, като се надява на винаги ползотворна дейност в служба на по-младите поколения и разпростирането на истинските човешки и християнски ценности“.

Парди признава пред Гардиън, че не е очаквала отговор и е била изненадана при получаването на писмото в дома ѝ в Милано.

Ватиканът традиционно смята хомосексуалните връзки за „изначално погрешни“ и „противоречащи на естествените закони“, като проповядва, че гейовете трябва да живеят целомъдрено, за да са добри католици. Докато тази доктрина изключва от църквата еднополовите връзки, Франциск скоро след встъпването си в длъжност възприе друг подход към казуса.

„Ако някой е гей, търси Господа и има добра воля, кой съм аз да го съдя?“, обяви папата през 2013 г.

Снимка: Getty images

 
 
Коментарите са изключени за Папа Франциск благослови детска книжка за хомосексуални