Пълнен лаврак с домати, маслини и каперси

| от |

Необходими продукти:
400-600 г лаврак
сърцевината на 1 гл. кромид лук или 1 гл. лук шалот
1 ск.чесън
5-6 черни маслини „Каламата“ без костилка
1 с. л. каперси
2 домата
10 листа босилек
няколко капки бяло вино
30 мл зехтин екстра върджин
30 мл зехтин помаче
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:
Почистваме рибата от люспите, отваряме я откъм гърба и отстраняваме костите. Подправяме със сол и черен пипер. Поръсваме с малко бяло вино и зехтин и я печем във фурна за 15 мин. на 180-190°С.

Докато рибата се пече, приготвяме пълнежа. Загряваме зехтин помаче в тиган и задушаваме накълцания лук и чесън. Подправяме със сол. Обелваме и изчистваме доматите от вътрешността, като използваме само месестата част, която режем на кубчета. Прибавяме към лука и чесъна, а след това сипваме и нарязаните маслини и каперси. Нарязваме част от босилека и добавяме към тигана със зеленчуците.

Изваждаме рибата от фурната, пълним я с готовата плънка и декорираме с няколко листенца босилек.

 
 
Коментарите са изключени за Пълнен лаврак с домати, маслини и каперси