Падението на Бо Силай

| от |

Падението на висшия кадър на Китайската Комунистическа Партия и princeling (термин, използван за децата на бивши високопоставени членове на ККП от времето на Мао Дзъдун) е може би един от най-наблюдаваните от западните медии политически скандали в Китай. Завършвайки с доживотна присъда за Бо Силай и смъртна присъда с отсрочка за неговата съпруга, Гу Кайлай, историята на обещаващия политик звучи като сюжет на сапунена опера или холивудски блокбъстър. Ето как започва и протича всичко.

Bo Xilai - Neil Heywood

14 Ноември 2011: Британският бизнесмен, Нийл Хейууд, е намерен мъртъв в хотелската си стая в Чунцин. Властите обявяват смъртта му за нещастен случай вследствие на алкохолно натравяне и тялото му бива кремирано. Хейууд работи като бизнес консултант в Китай в продължение на повече от 10 години.

2 Февруари 2012: Популярният в Чунцин главен секретар на полицията, Уан Лиджюн, е премахнат от поста си. Понижението му е знак, че Уан се е скарал с партийния секретар на Чунцин, Бо Силай.

6 Февруари 2012: Уан Лиджюн бяга в американското консулство в Чунцин, но остава там само едно денонощие и го напуска по „собствено желание“ според американските власти. Кметът на Чунцин лично идва да говори с служителите в консулството.

8 Февруари 2012: Местните власти в Чунцин излизат с декларация, че Уан е преуморен и стресиран и е поискал „почивка поради медицински причини.“ Истината е, че Уан е арестуван и разследван.

Bo Xilai - CCP Member

5-14 Март 2012: Бо Силай присъства на годишния пленум на ККП. На специална пресконференция Бо съобщава, че обвиненията към него и семейството му относно случаят с Уан са „пълни глупости“ и всички нападки в западните медии са изфабрикувани. Слуховете обаче продължават и неговите шансове да бъде избран за член на постоянния комитет на Политбюрото на ЦК на ККП намаляват драстично.

14 Март 2012: Тогавашният премиер, Уън Дзябао, индиректно критикува Бо за начина, по който Бо се отнася към „инцидента“ с Уан Лиджюн.

15 Март 2012: Агенция Синхуа съобщава, че Бо Силай вече не е партиен секретар на Чунцин, заради случая с Уан. Бо изчезва от публичното полезрение.

Bo Xilai - Family

20 Март 2012: Аудио запис доказва, че Бо и Уан се скарват, защото полицейският шеф има намерение да разследва член на семейството на Бо. Слуховете са, че Гу Кайлай, жената на Бо, е замесена в смъртта на Нийл Хейууд.

26 Март 2012: Британското правителство отправя нота към китайските власти за повторно разследване на смъртта на Нийл Хейууд. От Даунинг Стрийт директно отричат британският бизнесмен да е бил шпионин.

10 Април 2012: Членството на Бо към ККП бива отнето, а жена му, Гу Кайлай, и секретарят на семейството, Джан Сяоджюн, биват арестувани за убийството на Нийл Хейууд.

Bo Xilai - Bo Guagua at Harvard

25 Април 2012: Синът на Бо Силай, Бо Гуагуа, пише отворено писмо от Харвард. Той твърди, че не води екстравагантен начин на живот в чужбина и че е приет в университета благодарение на стипендия. Бо Гуагуа отказва да коментира обвиненията за корупция срещу баща му.

26 Април 2012: Братът на Бо Силай, Бо Сиюн, напуска работата си като адвокат към голяма държавна китайска компания в Хонг Конг. В същото време New York Times публикува статия, в която се твърди, че Бо Силай е подслушвал незаконно висши служители в ККП. Дори тогавашният президент, Ху Дзинтао, е бил подслушван.

16 Май 2012: Група апаратчици близки до Уън Дзябао, пише отворено писмо към президента Ху Дзинтао, в което го молят да уволни близкия до Бо, Джоу Юнкан, който е шеф на Държавна Сигурност. Те твърдят, че Джоу иска да възроди Червеното Движение на Мао.

23 Май 2012: Името на Бо Силай е премахнато от списъка на делегатите от Чунцин.

17 Юни 2012: Властите в Камбоджа арестуват френския архитект, Патрик Девил, който е бил близък с Гу Кайлай, по молба на китайското правителство.

18 Юни 2012: Новият партиен секретар на Чунцин, Джан Дъдзян, съобщава пред конгреса на ККП в града, че скандалът с Бо Силай е „сериозно навредил“ на имиджа на Китайската Комунистическа Партия в чужбина.

17 Юли 2012: Патрик Девил доброволно лети към Пекин, където е търсен като свидетел от власите.

Bo Xilai - Gu Kailai Trial

26 Юли 2012: Агенция Синхуа съобщава, че официално ще бъдат повдигнати обвинения в предумишлено убийство на Гу Кайлай и секретаря ѝ.

3 Август 2012: Адвокатите на Гу Кайлай съобщават, че процесът срещу нея ще започне на 9 Август в град Хъфей.

9 Август 2012: Делото срещу Гу Кайлай и секретарят ѝ, Джан Сяоджюн, започва. И двамата се признават за виновни и не оспорват обвиненията.

20 Август 2012: Гу Кайлай е осъдена на смърт с право на отсрочка за убийството на Нийл Хейууд. Джан Сяоджюн е осъден на 7 години затвор.

Bo Xilai - Wang Lijun

5 Септември 2012: Официално са повдигнати обвинения в корупция, опит за измяна и злоупотреба с власт на Уан Лиджюн.

17-18 Септември 2012: Делото срещи Уан Лиджюн в Чунцин започва и свършва в рамките на 24 часа. Уан признава, че е помогнал на Гу Кайлай да прикрие убийството на Нийл Хейууд.

24 Септември 2012: Уан Лиджюн е осъден на 15 години затвор, по-лека присъда от очакваното, защото е сътрудничил с властите.

28 Септември 2012: Бо Силай е официално изгонен от ККП.

Bo Xilai - Guilty

26 Октомври 2012: Бо Силай е официално изгонен от парламента. Така той вече няма имунитет и могат да му бъдат повдигнати обвинения.

25 Юли 2013: Власите повдигат обвинение в корупция и злоупотреба с власт на Бо Силай.

Bo Xilai - Trial

18 Август 2013: Процесът срещу Бо е насрочен на 22 Август 2013 година в Дзинан, провинция Шандун.

Bo Xilai - Love Triangle Wang + Bo + Gu

22-26 Август 2013: Процесът срещу Бо Силай започва. Прокурорите показват снимки на екстравагантна вила в южна Франция, за която твърдят че е негова собственост, а Нийл Хейууд е бил администратор. Жената на Бо Силай, Гу Кайлай, свидетелства срещу него и твърди, че влиятелни бизнесмени са им правили подаръци като скъпи самолетни билети и скутър Segway. Бо дискредитира Гу Кайлай публично и твърди, че тя е луда. Бо Силай разказва, че Уан Лидзюн е имал любовна афера с Гу и когато той разбира за нея Уан бяга в американското посолство. Бо Силай твърди, че Уан е изповядал любовта си в дълго писмо, което се крие от властите. Уан е посещавал домът на Бо всеки ден. Процесът е отворен за всички западни медии, а преписите от делото могат да се намерят безпроблемно, нещо нечувано за политически скандал от този калибър.

22 Септември 2013: Бо Силай е признат за виновен по всички обвинения и осъден на доживотен затвор от Междинния Народен Съд в Дзинан

23 Септември 2013: Бо Силай съобщава, че ще обжалва присъдата си.

9 Октомври 2013: Съдът разрешава разглеждането на обжалването на присъдата.

25 Октомври 2013: Делото се гледа при закрити врати. Присъдата е потвърдена. Съдът постановява, „Фактите изложени на първа инстанция са ясни, доказателствата са надеждни и достатъчни, а присъдата е целесъобразна. Съдът приема, както следва: отхвърля жалбата, потвърждава първоначалната присъда.“

 
 
Коментарите са изключени за Падението на Бо Силай