Падат цените на лекарствата за хипертония и сърдечни проблеми

| от chronicle.bg |

Според проект на наредба на МЗ, медикаментите за високо кръвно налягане и за кардиологични проблеми ще струват по-малко от идната година. Идеята е НЗОК да плаща лечението на по-малко диагнози, но да покрива по-голям процент от стойността на лечението на най-масовите и животозастрашаващи заболявания.

НЗОК ще отсяда медикаментите по строги критерии – касата ще плаща повече за шестте водещи причини за смъртност, хоспитализиране или инвалидизиране в страната за последните 3 години. Приоритетни ще са също така терапиите при нелечими заболявания, които водят до минимум 50% нетрудоспособност – със сигурност в този списък са онкологичните и сърдечно-съдовите заболявания.

Друг критерий включва лекарството да удължава и да подобрява качеството на живот на пациента, да намалява дните за ползване на болничен и да възпрепятства появата на трайни увреждания.

Лекарите коментираха предстоящите промени като дискриминационни, а фармацевтичните компании подчертаха липсата на правила кога ще се актуализира списъкът с диагнози.

 
 
Коментарите са изключени за Падат цените на лекарствата за хипертония и сърдечни проблеми