Първи селски интернет магазин

| от |

Една статия на Биляна Богоева от вестник Анонс, където можете да намерите редица интересни неща.

Дори и да нямате вече баба, изпод чиито сръчни ръце да излизат симпатични бурканчета с домашна лютеница, сладко и туршия, вкуса от детството можете да върнете отново благодарение на непознати хора, които правят и продават домашно приготвени консерви. Тотален хит напоследък в интернет станаха обявите за продажба на домашно приготвени компоти, сладка, лютеници, туршии, че дори и на кисело зеле. В специално създадени интернет сайтове и в социалните мрежи предприемчиви българи всекидневно пускат обяви за готовата за продажба продукция, анонсират предстоящите попълнения в асортимента, показват чрез снимки къде отглеждат зеленчуците и плодовете за консервите, как ги берат и как приготвят съдържанието на бурканите.

3289

 

„Ние сме 8 души на по 52-56 години, които останахме без работа в София след тридесет и кусур години трудов стаж. Нито можем да се пенсионираме, нито можем да си намерим работа с нормални доходи. След като се събрахме и се пооплакахме един на друг, решихме да викаме неволята. Оказа се, че всички имаме наследствени имоти по селата и вместо къщите да стоят пусти, а дворовете да буренясват и да стават естествени терариуми, се роди идеята, че след като София ни остави гладни, защо пък ние да не започнем да храним София“, пишат група ентусиасти от първия Селски интернет магазин в България. По-надолу подробно обясняват, че са възродили три пустеещи чифлика в три села в България. От тях към столицата вече тръгват различни консерви и продукти, произведени лично от стопаните на село. Заявки се правят по имейл. В различни категории на сайта са показани наличните продукти. Така например буркан от 400 г петмез от цели круши с орехи се продава за 4,60 лв. Допълнително е пояснено, че сладкото е направено по рецепта на Марийка Гюрова от чифлик „Живата вода“ в община Трън. Съдържа круши, крушов петмез от бяла рафинирана захар и вода, орехови ядки. Препоръчва се: „Да се яде със здраве и… да се пита за още!“

3288

На същата цена се предлага и сладко от сини сливи „по рецепта на свекърва ми Лили“. В раздел „Зеленчукови консерви“ към момента има налично само стерилизирано червено цвекло. Буркан от 500 г се продава на цена 4,50 лв. Производителите поясняват, че тази сума са плаща само ако върнете стъклен амбалаж от същия вид. В противен случай се добавя още левче за бурканче.

Същите производители обещават в социалната мрежа от началото на тази седмица да пуснат в своя селски магазин и втора партида домашна лютеница. От публикациите в магазина ясно се вижда огромният интерес към този вид консерва, но и към останалите.

3290

„Всичко, което предложихме на пазара и показахме снимки как сме го приготвили, го продадохме за нула време. Например 600 бурканчета домашно приготвена лютеница на огън в бакърена рания се продадоха за 5 минути след публикуването им в селския ни онлайн магазин. Същото се случи с всички компоти, балдъзината апетитка, лютото песто, подлютените зелени доматчета, сладкото от круши с пъпеш… В момента имаме в наличност само по десетина бурканчета от вид, които сме си заделили за нас, а телефонът ми загрява от въпроси: ще има ли още от това или онова?“, заяви д-р Даниела Давидкова – един от ентусиастите, решили да хранят столицата или поне толкова от нея, колкото може.

2924

Интернет сайтът на магазина е създаден още март тази година, но отскоро предлага домашни консерви. „Поръчват ги хора на различна възраст и с различни професии, обединени от желанието да усетят или да си припомнят истинския вкус на домашно приготвена зимнина. Най-често те са от София, Варна и Бургас“, казват производителите и поясняват, че вкусотиите по рецепти предимно от Трънско и Свищовско са в ограничени количества. Затова не могат да се изпълняват големи поръчки. За клиенти от София доставката се извършва всеки ден от 8.30 до 21.00 часа директно до дома или офиса срещу сумата от 1,50 лв. За останалите градове се изпраща по куриер с наложен платеж. Освен плодови и зеленчукови консерви онлайн магазинът предлагат също и домашни сирена, кашкавал, билки, грах, картофи и ракия. Обещават през зимата да има и мезе – пушена сланинка.

Запитана дали с това производство човек може да печели толкова, че да живее добре, д-р Давидкова отговаря: „Зависи кой какво разбира под добре. Ние поне ще можем да изкараме зимата и да си купим няколко необходими ни инструмента за работа през следващата година.“

 

 
 

Здрав сън за по-добър сексуален живот

| от chronicle.bg |

Оказва се, че здравият сън е разковничето за по-добър сексуален живот при жените на средна възраст, сочи проучване, цитирано от британския „Индипендънт“. 

Учените са анализирали информация за 93 668 жени на възраст между 50 и 79 години. Те открили, че дамите, които спят по по-малко от седем-осем часа на нощ, са по-недоволни от сексуалния си живот в сравнение с тези, които спят по-дълго.

Изглежда, че недоспиването намалява вероятността жената да се чувства удовлетворена от преживяванията си в леглото.

Въпреки това никой не може да каже със сигурност защо недостигът на сън е свързан с неудовлетворение от секса.

Според д-р Джулиана Клинг това може да се дължи на следното: липсата на сън често води до трудност с концентрацията и други усложнения. Същевременно сексът до голяма степен зависи от мозъка и ако не сме способни да се фокусираме, резултатите от изследването намират своето обяснение.

Оказва се, че добрият сън има положителен ефект и за младите жени – колкото по-добре се наспиват, толкова по-силно сексуално желание изпитват на следващия ден.

 
 

Българският сателит BulgariaSat-1 се подготвя за излитане в космоса

| от chronicle.bg |

Първият български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1 приключи успешно всички основни процедури по монтажа и тестването от компанията Space Systems/Loral (SSL) в Пало Алто, Калифорния. В момента се извършва подготовка за транспортирането на сателита до площадката за изстрелване в Кейп Канаверал, съобщиха от компанията България Сат, цитирани от БТА.

Когато бъде изстрелян, сателитът ще бъде позициониран в орбита на 36 000 км над Земята, осигурявайки директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони.

Преди да започнат подготовката по транспортирането, инженерите на SSL и България Сат са направили финални проверки на BulgariaSat-1, включително тест, предназначен да симулира разгръщането на слънчевите панели на сателита в среда с нулева гравитация, финална интеграция и проверка на антените на сателита, както и няколко други важни теста, които гарантират, че сателитът ще работи безупречно през предвидения полезен живот.

За целите на транспортирането до стартовата площадка в Кейп Канаверал, Флорида, сателитът ще бъде опакован в специален контейнер, в контролирана среда, който гарантира, че въздухът около него е свободен от частици и че температурата и влажността вътре в контейнера са регулирани.

Когато сателитът пристигне на стартовата площадка, екипите на SSL, SpaceX и България Сат ще работят заедно, за да го интегрират към ракетата-носител Falcon 9 на компанията SpaceX, и да го заредят с гориво.

След като бъде изстрелян от ракетата носител Falcon 9 до геостационарната трансферна орбита, сателитът ще използва своите двигатели, за да достигне до Българската позиция на геостационарната орбита. В рамките на 30 дни след изстрелването, сателитът ще е в оперативна готовност да излъчва голям брой и с високо качество ТВ програми за крайните потребители, информират от компанията.

 
 

Съботна рецепта за еклери

| от chronicle.bg |

Ще ви прозвучи трудно… ще се изплашите… Но всъщност пареното тесто не се прави толкова трудно. Дори и да е без глутен. Както казва Роси – възможно е, а магията се намира в кухнята.

Всяка седмица Росица Гърджелийска ни предлага от своите рецепти за вкусотии, направени по нестандартен начин.

Роси работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога й www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Ето нейната рецепта за безглутенови еклери: 

Нужни продукти:

125 мл вода
125 мл пълномаслено мляко
110 гр масло
140 гр безглутеново брашно – комбинация картофено, тапиока и оризово
1 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. сол
4-5 яйца
4 какаови зърна – обелени и счукани

Предложение за крем:

300 гр маскарпоне
1 с.л. кисело мляко
2/3 ч.ч. кафява захар
ликьор Амарето

Ще ви е нужен пош с голям кръгъл накрайник, за поставянето на крема  в еклерите.

еклери роси

Начин на приготвяне:

В средно голяма тенджера загрейте водата, млякото, маслото, захарта и солта и разбъркайте с дървена лъжица до пълно смесване.

Когато течността заври добре, наведнъж добавете брашното и започнете да бъркате много енергично до получаване на тесто, което да се отлепи от стените на тенджерата. Целия процес отнема секунди. След като се отдели от стените, продължете да бъркате още 20-30 секунди.

Прехвърлете тестото в купа и оставете да изстине леко, но трябва все пак да си остане доста топло.

Едно по едно започнете да добавяте четири яйца, като всяко яйце трябва да се поеме от тестото и то да стане еднородно, преди да се добави следващото. За първите две яйца може да използвате миксер, но след това продължете с дървена лъжица.

Тестото трябва да стане меко, но не течно и в никакъв случай твърдо. Може да ви се наложи да използвате част от петото яйце. Така че предварително си разбийте петото яйце и остатъка ще използвате за намазване на еклерите преди печене.

Прехвърлете тестото в пош с широк, кръгъл накрайник и се шприцоват топки с около 3 см диаметър върху хартия за печене или още по-добре – силиконова тавичка за печене.

Загладете повърхността с четка с остатъка от петото яйце, като действате внимателно, без натиск.
Поръсете със счуканите какаови зърна.

Пекат се на 200 градуса без вентилатор около 25 минути, в моята фурна стават за около 45 минути, като ги оставям вътре във фурната, след като съм я изключила, за да се изсушат още повече. Трябва да станат златисти като на снимките. Ако не са – продължете да ги печете.

Трябва напълно да изстинат върху решетка, преди да се напълнят с крем.

Разбийте маскарпонето с киселото мляко и малко по малко добавете захарта. Недейте да разбивате твърде дълго време, за да не се пресече.

Добавете ликьора, ванилия и каквито други аромати искате и внимателно разбъркайте с лъжица.

Напълнете еклерите със шприц. Внимание – пристрастяващи са!

 
 

Какъв небостъргач иска народът

| от |

Не може просто да дадеш нещо на народа, без да се съобразиш с народа. Не може например да отидеш на рожден ден на дете четвърти клас и да му подариш шише уиски. То не е приятелите ти, за които не ти дреме особено.

Така е и с небостъргача – не може да не го съобразиш с народа. Тази задача не е много комплексна.

Да започнем с основното – основите. Подпочвените води са част от националния ландшафт. Основите трябва да са така направени, че да издържат на тях. Поне първите 5-6 години, после да се килнат на една страна и сградата да се напука. Също така е важно да се напука от северната – ако се напука от източната или западната, ще грее слънце вътре, а ако е от южната, на обитаващите ще им духа топло от Африка.

Разбира се, небостъргачът трябва да е панелен. Това не е само за да гъделичкаме българина по традициите. Така и уайфаят от партера ще се хваща до последния етаж.

Външната облицовка най-добре да бъде направена от стъкло. По този начин сградата ще прилича на буркан. И то от 3-литровите, душманските. Независимо дали ще се живее в небостъргача, или ще се работи – статистически, в него най-вероятно ще се подвизават кисели краставички, които се мислят за царска туршия. Освен това през няколко етажа прозорците ще са в различен цвят, за да се създава илюзията, че хората са санирали. На някои прозорци ще се поставя антена на Булсатком. Задължително обаче на горния етаж, точно над нея, ще има чучур, от който тече вода, когато хората си мият пода. Апартаментите/офисите с цветни прозорци и антена ще са по-скъпи, защото санирането и кабелната създават впечатление на лукс и богатство.

Специална лелката ще чисти стълбището веднъж месечно. Да, малко е само един път в месеца, но толкова ще й отнема да изчисти от първия до последния етаж. Освен санитарни, лелката има и други задължения:

– да доукрасява небрежно нарисуваните пениси, очертавайки им глава и косми;

– да преправя надписите „ЦСКА“ на „ЩЕКА“ и „Левски“ на „Девойки“;

– да се уверява на всеки етаж, че нишата за пожарогасителя е празна;

– когато стигне до последния етаж, да пренарежда спринцовките по земята в нови, вълнуващи шарки.

Небостъргачът ще разполага с две кофи за боклук. Те ще са поставени там, където става най-голямо ехо, като ги изпразват с камиона в 3 през нощта.

Както знаем и сме виждали, новото строителство няма нужда да е красиво. Единственото нещо, сложено само за красота, ще са домофоните на входа. Ако благодарение на лош късмет, домофоните работят, попът, който освещава сградата, ще ги напръска със светена вода, за да дадат на късо. Освещаването като цяло ще продължи около 2 години. Попът трябва да освети всички детайли, защото дяволът бил там.

Небостъргачът няма да закрива Витоша. Защото ще е построен в „Люлин“. Хем да облагороди района, хем да пази сянка на Перник.