Първи селски интернет магазин

| от |

Една статия на Биляна Богоева от вестник Анонс, където можете да намерите редица интересни неща.

Дори и да нямате вече баба, изпод чиито сръчни ръце да излизат симпатични бурканчета с домашна лютеница, сладко и туршия, вкуса от детството можете да върнете отново благодарение на непознати хора, които правят и продават домашно приготвени консерви. Тотален хит напоследък в интернет станаха обявите за продажба на домашно приготвени компоти, сладка, лютеници, туршии, че дори и на кисело зеле. В специално създадени интернет сайтове и в социалните мрежи предприемчиви българи всекидневно пускат обяви за готовата за продажба продукция, анонсират предстоящите попълнения в асортимента, показват чрез снимки къде отглеждат зеленчуците и плодовете за консервите, как ги берат и как приготвят съдържанието на бурканите.

3289

 

„Ние сме 8 души на по 52-56 години, които останахме без работа в София след тридесет и кусур години трудов стаж. Нито можем да се пенсионираме, нито можем да си намерим работа с нормални доходи. След като се събрахме и се пооплакахме един на друг, решихме да викаме неволята. Оказа се, че всички имаме наследствени имоти по селата и вместо къщите да стоят пусти, а дворовете да буренясват и да стават естествени терариуми, се роди идеята, че след като София ни остави гладни, защо пък ние да не започнем да храним София“, пишат група ентусиасти от първия Селски интернет магазин в България. По-надолу подробно обясняват, че са възродили три пустеещи чифлика в три села в България. От тях към столицата вече тръгват различни консерви и продукти, произведени лично от стопаните на село. Заявки се правят по имейл. В различни категории на сайта са показани наличните продукти. Така например буркан от 400 г петмез от цели круши с орехи се продава за 4,60 лв. Допълнително е пояснено, че сладкото е направено по рецепта на Марийка Гюрова от чифлик „Живата вода“ в община Трън. Съдържа круши, крушов петмез от бяла рафинирана захар и вода, орехови ядки. Препоръчва се: „Да се яде със здраве и… да се пита за още!“

3288

На същата цена се предлага и сладко от сини сливи „по рецепта на свекърва ми Лили“. В раздел „Зеленчукови консерви“ към момента има налично само стерилизирано червено цвекло. Буркан от 500 г се продава на цена 4,50 лв. Производителите поясняват, че тази сума са плаща само ако върнете стъклен амбалаж от същия вид. В противен случай се добавя още левче за бурканче.

Същите производители обещават в социалната мрежа от началото на тази седмица да пуснат в своя селски магазин и втора партида домашна лютеница. От публикациите в магазина ясно се вижда огромният интерес към този вид консерва, но и към останалите.

3290

„Всичко, което предложихме на пазара и показахме снимки как сме го приготвили, го продадохме за нула време. Например 600 бурканчета домашно приготвена лютеница на огън в бакърена рания се продадоха за 5 минути след публикуването им в селския ни онлайн магазин. Същото се случи с всички компоти, балдъзината апетитка, лютото песто, подлютените зелени доматчета, сладкото от круши с пъпеш… В момента имаме в наличност само по десетина бурканчета от вид, които сме си заделили за нас, а телефонът ми загрява от въпроси: ще има ли още от това или онова?“, заяви д-р Даниела Давидкова – един от ентусиастите, решили да хранят столицата или поне толкова от нея, колкото може.

2924

Интернет сайтът на магазина е създаден още март тази година, но отскоро предлага домашни консерви. „Поръчват ги хора на различна възраст и с различни професии, обединени от желанието да усетят или да си припомнят истинския вкус на домашно приготвена зимнина. Най-често те са от София, Варна и Бургас“, казват производителите и поясняват, че вкусотиите по рецепти предимно от Трънско и Свищовско са в ограничени количества. Затова не могат да се изпълняват големи поръчки. За клиенти от София доставката се извършва всеки ден от 8.30 до 21.00 часа директно до дома или офиса срещу сумата от 1,50 лв. За останалите градове се изпраща по куриер с наложен платеж. Освен плодови и зеленчукови консерви онлайн магазинът предлагат също и домашни сирена, кашкавал, билки, грах, картофи и ракия. Обещават през зимата да има и мезе – пушена сланинка.

Запитана дали с това производство човек може да печели толкова, че да живее добре, д-р Давидкова отговаря: „Зависи кой какво разбира под добре. Ние поне ще можем да изкараме зимата и да си купим няколко необходими ни инструмента за работа през следващата година.“

 

 
 

Bulgaria Air със 72-часови оферти на самолетни билети до 1 април

| от chronicle.bg |

Bulgaria Air пуска промоционални самолетни билети от днес до 1 април включително.

Компанията предлага ниски цени за еднопосочни билети до Амстердам, Франкфурт, Берлин и Лондон. За всяка дестинация те ще са в продажба по 72 часа.

От 22 март до 24 март всеки може да резервира билет от София до Амстердам за 79 евро и може да пътува с него до 30 април.

Три дни след първата оферта, започват други две 72-часови промоции. Само между 27 и 29 март еднопосочните билети от София до Берлин ще бъдат на крайна цена от 49 евро, а тези до Франкфурт ще струват 69 евро. Пътниците ще могат да ги използват до 30 април.

Последната част от кампанията ще стартира на 30 март и ще е активна до 1 април включително. В този период Bulgaria Air ще предлага еднопосочни самолетни билети от София до Лондон само за 69 евро. Пасажерите трябва да ги използват до 30 април.

Цените на промоционалните билети са същите и за пътуване от съответния европейски град до София. Те са подходящи за кратки екскурзии или бизнес пътувания, тъй като в стойността им се включва 1 бр. ръчен багаж до 10 кг. Чекиран багаж може да бъде закупен само срещу 20 евро в посока. Традиционно в цените се включват и всички летищни такси, кетъринг на борда, избор на място в самолета и чек ин.

 
 

Причината жените да напускат мъжете

| от chronicle.bg, по БТА |

Първата причина, поради която жените напускат мъжете си, са политическите различия, незадоволителният секс идва едва на второ място, разкри проучване.

Изследването е проведено през 2016 година сред потребители на апликация за запознанства и е обхванало 6 842 души. Жените от Великобритания най-често зарязват любимия заради споровете, свързани с Брекзита, а американките – заради бъдещия тогава президент Тръмп.

Третата причина, поради която дамите показват червен картон на партньора, са финансовата му несъстоятелност. На четвърто и пето място идват съответно ревността и липсата на доверие в половинката.

Мъжете изтъкват от своя страна по-земни неща за напускане на избраницата. На първо място те поставят нейното затлъстяване. Едва по-нататък те посочват като причини ревността й, лошия секс и изневярата.

 
 

Поглед зад кулисите на новия сезон на „Туин Пийкс“

| от chronicle.bg |

Същите актьори, малко остарели, малко променени, малко по-зловещи от преди.

„Туин Пийкс“ се завръща 26 години след последния си епизод, за да ни разкаже още една порция от историята.

Зад епизодите стоят Дейвид Линч и Марк Фрост – оригиналното дуо, създало култовия сериал. „Туин Пийкс“ промени телевизията завинаги, залагайки различен метод за разказване на криминални истории.

Очаква се трети сезон да бъде на екран от 21 май и ще включва 18 епизода.

В тях ще участват както Кайл Маклоклан в ролята си на агент Дейл Купър, така и нови имена като Наоми Уотс, Тим Рот и Моника Белучи.

Entertainment Weekly представи серия от снимки, които показват героите на сериала 25 години по-късно. Сред тях са Дана Ашбрук, Медхен Еймик, Шерилин Фен, Уенди Роби и Шерил Лий.

Вижте ги в галерията.

 
 

Skeptics in the Pub, Изкуствен интелект: Презареждане

| от chronicle.bg |

Chronicle.bg започва партньорство с ентусиастите от Skeptics in the Pub. Всичко най-интересно преди и след събитията на Ratio.bg може да четете тук или на сайта им.

Още от създаването си първите компютри започват да поемат задачи, дотогава изискващи човешки интелект. Прогресът е бърз: през втората половина на XX век се появяват първите невронни мрежи, ботове за разговори, програми, играещи шах, експертни системи, и изглежда, че всеки момент ще бъде създаден изкуствен интелект, съизмерим по възможности с човешкия.

Постепенно става ясно, че всяка от тези технологии е ограничена. Компютрите продължават да правят това, което им кажем, а не това, което имаме предвид. Помага и променливото разбиране на хората за изкуствен интелект: обикновено така биват наричани задачите, с които компютрите все още не се справят. В края на 80-те години финансирането на изследвания намалява драстично, преди да избухне отново преди няколко години, вече включващо обработка на данни в големи размери и комерсиални приложения като автономни коли.

Това възраждане обещава да промени цивилизацията ни из основи. Какви са приложенията днес и какво ще се случи в бъдеще.

На предстоящото събитие от серията Skeptics in the Pub ще се проведе на 23 март (четвъртък) от 19:30 часа в Carrusel Club (ул. Г. С. Раковски №108) ще се обсъждат:

  • как се вдъхновяваме от биологичните мозъци за да строим изкуствен интелект;
  • дисекция на електронен мозък – какво се случва вътре в изкуствения интелект;
  • възможен ли е общ изкуствен интелект и ако да – дали ще ни вземе работата или убие първо.

За лекторите:

По темата за изкуствения интелект ще говорят Никола Тошев и Константин Василев. Двамата са участвали в изграждането на софтуерната компания WizCom, по-късно закупена от VMWare. Днес Константин се занимава с мобилни апликации и игри, а Никола съосновава Sciant и развива machine learning в компанията.

За Skeptics in the Pub:

Skeptics in the Pub е неформално събитие, създадено, за да среща хора, които се интересуват от наука и критично мислене. Форматът е прост – в началото лектор говори по предварително подготвена тема, а след това е време за въпроси и свободни разговори между всички присъстващи. Под името Skeptics in the Pub вече се организират събития в повече от 20 европейски държави, a България се присъединява към списъка през септември 2014. Досега са проведени над 15 събития с около 100 гости на всяко от тях. Skeptics in the Pub се организира всеки месец от екипа на Ratio – повече за предстоящите събития може да видите на сайта.